Pazartesi, Ocak 30, 2006

FINDIK KREMALI PASTA


Cumartesi akşamı yaklaşık bir yıldır görmediğim üniversiteden arkadaşımla buluştuk. Eşi, dünyalar güzeli kızı ve kendisi. Giderken de eli boş gitmemek adetiyle bu sefer değişiklik olsun pastayı kendim yapayım dedim. Aslında bahanesi bu tabi olayın. Pastacı'nın bloğunda Paul kek diye bir tarif okumuştum bunu aynı zamanda pandispanya olarak da kullanmıştı Burcu, maksat bunu denemek, hem de arkadaşlara tatlı bir sürpriz yapmak. Şu kadarını söyleyeyim; ben artık pandispanyamı buldum!!! O kadar mutluyum ki! Yıllardır şu hazır pastabanların yerine kullanabileceğim, kendimin yapabileceği bir tarif arar dururdum. Eee ne demişler; arayan mevlasını da bulur .....da! Benimki o mesele, Burcu'nun gözlerinden öpüyor, böyle güzel bir tarifi bana kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Neyse sözün kısası, kıssadan hisse, pastam gerçekten güzel oldu. Yani ben bile beğendim. Arkadaşlar da beğendiler.. Ayşegülcüğüm, afiyet olsun canım. Bu arada değinmeden geçemeyeceğim, pazar günü Demet Akbağ ve Yılmaz Erdoğan'ın ne zamandır gitmek istediğim " Haybeden Gerçek Üstü Aşk "oyununa gitttik. Karın bölgesi yağlarımdan bir 250 gr erimiştir herhalde gülmekten. Oyun hala dolu dolu bir salonda oynuyor helal olsun size Demet ve Yılmaz! Güldürdünüz bizi. Yalnız şu salona bir çözüm bulmanız lazım. Koltuklar çok sıkışık ve ortada oturduğumuz halde sahneyi görmekte zorlandık. En arkadakileri düşenemiyorum bile.. Benden söylemesi!:)
Şimdi gelelim tarifimize:

Pandispanya:
Bir adet
Paul Kek hazırlıyoruz.(Ya müthiş birşey bu gerçekten)


Krema:
İki adet krema hazırlayacağız.
1. Krema

200ml(bir bardak) süt

Bir adet yumurta sarısı

2 tepemele yemek kaşığı un

Yarım paket labne peyniri

2 yemek kaşığı şeker

1 Paket fındıklı eti kaymaklım

1 Paket vanilya

Sütü, unu , yumurtayı, şekeri, vanilyayı karışıtırıp pişiriyoruz. Çok koyu kıvamli bir muhallebi gibi olunca ateşten alıp içine sıcakken labneyi ve robotta çekilmiş bisküviyi ekleyip karıştırıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.

2. Krema

İki paket kremşanti

1 bardak soğuk süt

Kremşantiyi hazırlıyoruz. 2/3 ünü ayırıyoruz.( bunu pastayı kaplamak için kullanacağız)

Kalanını (1/3 ünü), diğer soğuttuğumuz kremaya karıştırıp pastamızın iç kreması olarak hazırlıyoruz.

Kekimizi soğutup bıçakla ikiye böldükten sonra içine fındıklı kremamızı bolca yayıyoruz. Kekin üstünüde kapattıktan sonra kremşanti ile kaplıyoruz. Spatulamızı sık sık su ile ıslatmakta yarar var daha düzgün bir görüntü için. Sonrada istediğimiz şekilde süslüyoruz.

Afiyet olsun.

Perşembe, Ocak 26, 2006

KREMALI BROWNİ

Bu browni tarifi kendimi bildim bileli annemin evinde olan ve şimdi el koyduğum için benim olan bir alman pasta kitabında yatıyordu. Ta ki bir kaç ay önce denemeye cesaret edene kadar. Denediğimde neden daha önce yapmadığıma çok pişman oldum. Gerçekten yediğim en güzel brownilerden biri olmuştu. Eşim, çikolatalı kekleri çok sever özellikle brownileri ve tercihi de genelde iyisini bulamadığı için hazırlarından yanadır. Benim tarifi denediğinde gerçekten çok beğendi. Babam, çok zor beğenen biri olmasına rağmen tarifime bayıldı diyebilirim. (Tarifi de hemen nasıl benimsedim değil mi? Sanki ben uydurdum). Neyse uzatmadan tarifi yazayım.


Malzemeler ;

80 gr bitter çikolata
Yarım su bardağı sıvı yağ (fındık yağı tercihimdir)
6 tepeleme çorba kaşığı kakao

2 yumurta
Yarım su bardağı fındık
100 ml krema (Yarım paket tikveşli, sütaş vb. )
1 paket vanilya
1,5 su bardağı şeker
150 gr un (1/2 bardak, 200 ml lik olanlarından)

Yapılışı:
Yumurta, yağ ve şekeri mikser ile çırpalım. Şekerin iyice çözülmesi gerekiyor. Ortalama 7-8 dakika. İçerisine, benmari usülü erittiğimiz ve kremayla karıştırdığımız çikolatayı ve fındıkları ekleyelim çırpmaya devam edelim.
Un, kakao ve vanilyayı eleyerek birbirine karıştırdıktan sonra karışıma ilave edelim. Yağladığımız kalıbımıza (az yağlayalım içinde krema olduğu için çok yağlı olabiliyor) dökelim.
180 dereceye ayarlanmış ve ısınmış fırınımıza verip yaklaşık 30-35 dak. üstü pul pul olana kadar pişirelim. Fırınlar arası farklılık olabileceğinden arada bir (ilk 15 dakika hariç) kurdanla kontrol etmekte yarar var. Benim fırınımda 25 dakikada pişti).

Afiyet olsun

FIRINDA KARNIBAHAR KIZARTMASI


Karnıbahar kızartmasını benim gibi sevenlerdenseniz fakat kilo almamak ve kolesterolünüzü kontrol altında tutmak için kızartmalardan uzak duruyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz. Kızartmanın lezzetini veren ama sağlıklı olan bu yemeği eşim çok severek yiyor hatta o kadar ki her hafta bana kocamn bir karnıbahar alıp getiriyor fırında pişirmem için.

Yapılışı:
Karnıbaharlar kesilip yıkandıktan sonra buharlı pişiriciye koyup ve orta dirilikte pişirelim. Benim tenceremin içine koyulabilen metal bir sepetim var. Sepetin altına metalden bir de yükselticim var, tenceye su koyduktan sonra yükselticiyi koyup üstüne sepetimi oturtup kapağını kapatıyorum 10-15 dk içinde karnıbaharlarım kıvama geliyor. Böyle bir sepeti olmayanlar kızartma tenceresininin veya fritözün sepetini veya evinde zaten buharlı pişiricisi ola varsa onu kullanabilir veya direkt suyun içinde yine biraz diri kalacak şekilde haşlayabilirsiniz. Ben genelde buharda pişirmeyi tercih ediyorum bizim ufaklık için, besin değerleri fazla kaybolmasın diye. Fırını 185dereceye ayarlayı ısıtın. 2 yumurtayı geniş bir kapta çırparak içine tuz, karabiber, 2 yemek kaşığı dolusu galete unu ve 1/3 su bardağı zeytinyağını katarak bulamaç haline getirin. Haşlanmış karnıbaharlarları bulamaca bulayıp yağlanmış firın tepsisine dizelim ve fırına verelim. Karnıbaharlarımız piştikten sonra sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağa toz kırmızı biber ilave ederek servis yapın.
Hem sağlıklı hem de bir o kadar lezzetli olan bu yemek için afiyet olsun:)

Çarşamba, Ocak 25, 2006

TİRAMİSU TARİFİ

İki senedir yaptığım ve eşimin de her zaman severek yediği Sofra dergisitariflerinden biri. Ben tarifi biraz kendime göre değiştirdim. Tarif hiç şaşmıyor. Denerseniz memnun kalacağınızı umuyorum.

Malzemeler:
3 katlı kakaolu pastaban
2 poşet krem şanti
1 bardak (200 cc) soğuk süt (pişecek krema için)
1 bardak süt (iki paket krem şanti için)
1 pk (200 ml) labne peyniri
3 tepeleme çorba kaşığı un
1 poşet vanilya
4 çorba kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı nescafe, 1 çorba kaşığı to şeker kahvenin içine eklemek için.
1 su bardağı su

Yapılışı:
Krema:
Küçük bir tencerede 1 bardak sütü, şekeri vanilya şekerini ve unu (Gerçekten tepeleme çorba kaşığı olmasına özen gösterelim tarif sıvı olabilir) karışıtırıp katılaşana kadar orta ateşte pişirelim ateşten alır almaz labne peynirini ilave edip iyice soğutalım. Diğer 1 bardak sütle de iki poşet krem şantiyi çırpıp buzdolabında soğutalım ve soğumuş pişmiş krema ile karıştıralım.

Pastabanları sırayla soğuk su ile hazırlanan nescafeyle ıslatalım ve ardından kremayla kaplayalım. Bu işlemi tüm katlar için tekrarlayalım. Son kata da kremamızı sürdükten sonra kakao tozu ile kaplayalım. (Bu iş için büyük boy un süzgecini kullanabilirsiniz) ve buzdolabında bir gece bekletelim. Sonuç mu? Mükemmel! Gerçekten hiç şaşmayan bir tarif. Ben bazen kremaların bir katına portakal yağı da katıyorum ama fazla abartmamak lazım sonra acı olabiliyor. Portakal yağı olarak internetten sipariş ettiğim bir ürünü kullanıyorum çok etkili olduğundan fazla kullanıldığında kekleri acılaştırabiliyor. Geçen cumartesi günü arkadaşlarımıza verdiğimiz bir davette yaptığım üstteki kek bu olaydan nasibini almış olan, herkesin bir parça acı bulduğu bir tiramisu oldu:)
Afiyet olsun



Salı, Ocak 24, 2006


Y1lbaşı için yaptığım yeni yıl keki. Kekin tarifi şu an işyerinde olduğum için yanımda değil. Bir ara vereceğim. Affınıza sığınıyorum:)

Arca'nın ilk Yıl Pastası




Geçen yil oğlumun doğumgününde yaptığım dogumgünü pastasi. Pastaban içine dilediğiniz dolgu kremasi, üstüne seker hamurundan kaplama.

Seker hamuru tarifi

100 gr glikoz

1 yemek kasigi gliserin

500 gr pudra sekeri

1 yemek kasigi jelatin tozu.

Yapılışı:

Jelatin soguk suda eritilip (yar1m çay bardag1 kadar) benmari usulü 1s1t1l1r. Seker, glikoz, gliserin ve jelatin eklenerek hamur yogrulur. Seker miktarını artırıp azaltabilirisiniz. Bazen ölçüler farkedebildiğinden hamur ele yapısmayacak kıvama gelene kadar ilave edebilirsiniz. Hamuru pastayi kaplad1ktan sonra buzdolab1na kesinlikle koymayın aksi halde hamur donacaktır.

Çarşamba, Ocak 18, 2006


Merhaba,
Ben de blog kervanına yeni katılanlardanım. Elimden geldiği kadar denediğim, fotografladığım lezzetleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Yılbaşı soframızdan bir görüntü:)
Sevgiler