Perşembe, Ağustos 31, 2006

Mança


Lezzetli, pratik, yaz sofralarının vazgeçilmez ara yemeklerinden biri olan Mança’yı gururla sunarız:)

Malzemeler:
Dilediğiniz kadar patlıcan
domates
yeşil biber
5-6 diş sarımsak
zeytinyağı


Yapılışı:

Patlıcan, domates ve biberleri küp küp doğrayalım.
Sarımsakları dörde bölüp tüm malzemelerle birlikte zeytinyağında pişene kadar kavuralım. Maydanozla süsleyip sonrada
afiyetle yiyelim. Hepsi bu kadar...

Pazartesi, Ağustos 28, 2006

Diyet Kabak Salatası


Ağustos sıcağında karın doyurmak için hafif, lezzetli bir o kadar da besleyici bir yemeğe kim hayır diyebilir ki değil mi?
İşte bu lezzetli salatanın veya kimisine göre de yemeğin tarifi aşağıda şimdiden afiyet olsun?

Malzemeler:
Kabak (Dilediğiniz miktarda)
Sarımsak
Sirke
Tuz
Zeytinyağı
Maydanoz, dereotu

Yapılışı:
Kabakları tırtıklı olacak şekilde soyalım. Bunun için tırtıklı bir bıçak kullanabiliriz. İri küpler halinde doğrayıp hafif dir olacak şekilde haşlayalım. Suyunu süzelim. Başka kapta ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, sirke ve tuzu iyice karıştıralım ve kabaklara ilave edelim. Son olarak ince kıyılmış dereotu ve maydanozuda karıştırıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirelim.. Afiyet olsun
..

Çarşamba, Ağustos 23, 2006

Vişneli Gül Tatlısı



Yine sıcak bir Ağustos gününde İstanbul’dan herkese merhaba.
Gitmiyor arkadaşlar, bu sıcaklar git-mi-yooor! Haftasonu daha da sıcak olacakmış. Allah herkese kolaylık versin diyorum. Kendime şimdiden evin banyo küvetini rezerve ediyorum:) Orası benim:)
Haftasonu annemlerin yanına Erdek’e gittik. Orası da yanıyordu. Denize saat 17:00 den sonra ancak inebildik. Deniz suyu serinletmedi bile, o kadar ısınmış ki..
Neyse sabrediyorum çoğu gitti azı kaldı, kış geliyooor!!!
Annem yine her zamanki gibi nefis mamalar yapmıştı bize. Ben de iki tanesinin tarifni burada yayınlamak istiyorum bugün. Resimlerini de bir güzel çektim. Bir tek yapıp yemesi kaldı..
Afiyet olsun..

İlk tarifimiz Vişneli Gül Tatlısı

Malzemeler:
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
1 yumurta –beyazı hamurun içine konulacak, sarısı dışına sürülecek
125 gr tereyağı (erimiş soğumuş)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
1 limonun kabuğunun rendesi

Şerbeti için:
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
pişmesine yakın birkaç damla limon suyu

Hamur için önce ıslak malzemeleri ardından kuru malzemeleri karıştırarak bir güzel yoğuralım. Hamurumuzu 3 mm inceliğinde merdane veya oklava yardımıyla açalım. Bir su bardağının ağzıyla hamurdan yuvarlaklar keselim. Üç adet yuvarlağı üst üste koyalım.(Bu bir adet gül olacak) Bunun ortasına biraz ceviz ve bir bütün vişne koyarak bir köşesinden başlayıp rulo yapalım. Rulonun tam ortasından bıçak yardımıyla keselim ve bıçakla kesilen tarafı yağlanmış tepsinin altına gelecek şekilde tepsiye yerleştirelim. Vişnenin yarısı bir tarafta diğer yarısı da diğer tarafta kalacak. Eğer tam denk gelmeze üstüne ayrıca bir yarım vişne koyabiliriz Hamurumuzun tamamını bu şekilde yaparak bitirelim. Üstlerine yumurta sarısından sürerek 180 derecede üstleri pembeleşene kadar pişirelim.
Hamurumuzu fırına verdikten hemen sonra şerbetimiz için su ve şekeri kaynatmaya başlayalım. Koyulaşınca (kıvam alınca) birkaç damla limon suyumuzu ekleyip ocaktan alalım. Fırından çıkan sıcak hamurumuza sıcak şerbeti dökelim. Şerbetin hamurlarımızın üstüne kadar çıkmasına özen gösterelim. Bunun için derince bir tepsi kullanabilir veya hamurlar piştikten sonra derin bir kaba aktarabilirsiniz. Şerbet iyice çekildikten ve buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapabiliriz. Afiyet olsun.

Patlıcanlı Mayalı Poğaça


Patlıcanlı Mayalı Poğaça

Hamur için:
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr tereyağ (oda ısısında)
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık süt
2 yk kaşığı kuru maya (bir paket aktif kuru maya)
Alabildiği kadar unJ

İçi için: 2 adet patlıcan
1 orta boy soğan
2 domates
tuz, karabiber

Patlıcanları, soğanı ve domatesleri küp küp doğrayıp sıvıyağda kavuralım. Tuzunu ve biberini ilave edelim.


Öncelikle ılık süt, maya ve şekeri bir kapta karıştırıp kabarmasını sağlayalım.(Aktif kuru mayada bunu yapmamıza gerek yok tüm malzemeyi karıştırmamız yeterli). Yeterince kabarınca kalan tüm malzemeyi karıştırıp kulak memesi kıvamında ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar azar azar un ilave edelim. (Bu malzemeye, ortalama söylüyorum kesin değildir 4-5 su bardağı un gider diye düşünüyorum.Annemin tarifleri genelde böyle göz kararı olduğundan ben de yanında olmadığımdan bardak usulü ölçme fırsatım olmadı, ama bu kıvamı yakalamak inanın zor değil.Yeterki unu azar azar koyalım.


Sonra da hamuru ikiye bölerek yarım santim kalınlığında yuvarlak olarak açalım. Bıçak yardımıyla sekize bölelim(sigara böreği yapar gibi 8 adet üçgenimiz olacak). Geniş taraflarına içimizden koyalım ve rulo yapıp yağlanmış tepsiye dizelim. Dilerseniz klasik poğaça gibi küçük yuvarlaklar açarak da poğaçayı şekillendirebilirsiniz. Üstlerine içine çok az toz şeker katışmış yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında üstleri resimdeki gibi olana kadar pişirelim.
Afiyet olsun..

Pazartesi, Ağustos 14, 2006

Patlıcanli Biber Dolması


Off offf! Bu sıcak Ağustos gün ve geceleri bir gün bitecek mi? Arkadaşlar ben kışı özledim ya!! Ne olur kızmayın ama hamileyken yaz sıcakları hiç çekilmiyor...Canım ne yemek yemek istiyor ne yapmak istiyor. Sadece yatmak istiyorum şöyle bacaklarımı uzata uzata..
İşte bu haller içindeyken yemek yapmak zorunda kalınca ben de şöyl edeğişik bir biber dolması yapayım dedim. Biz çok sevdik. Bakalım sizler de sevecek misiniz?

Malzemeler:

Dolmalık yeşil biber
Pirinç (biber sayısından 5 kaşık fazla dolu dolu)
Bir büyük boy patlıcan
Dolmalık fıstık
Kuşüzümü
Yenibahar (2 dolu tatlı kaşığı)
Çok az tarçın
Tatlı toz kırmızı biber
Karabiber
Pul biber
Dereotu
2 büyük soğan

Yapılışı:

Patlıcanı çok minik küpler halinde doğrayıp zeytinyağında kavuralım. İnce kıyılmış soğanı da ilave edip onu da sararana kadar kavuralım. Pirinçleri ekleyerek pirinçler sararana kavurmaya devam edelim. Kalan tüm malzemeleri ekleyelim ve bir su bardağından biraz daha fazla sıcak suyu ilave ederek ateşi kısalım ve suyunu çekene kadar pişirelim. Pirinçler suyunu çektikten sonra 10-15 dakika dinlendirelim. Yıkanmış biberlerimizi içle dolduralım ve tenceremize dizelim. Biberlerin boyunun yarısını geçemeyecek kadar sıcak su ilave edelim tencerimize ve orta ateşte biberlerimiz yumuşayana kadar pişirelim. Pirincimiz zaten yarı pişmiş olduğu için biberlerin pişmesi yeterli olacaktır. Sonuçta içi tane tane olan biber dolmalarımız oluyor.. Hem de kızarmış patlıcan aromalı! Afiyet olsun...

Salı, Ağustos 01, 2006

Fındıklı Üzümlü Kurabiye


Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.
Tatil bitti ama şirkette öyle yoğun bir dönem başladı ki tatilden döndüğüme pişman olmadım desem yalan olur. Ee başka çaresi yok tabi çalışacağız. Sıcaklar bir yandan, yoğunluk bir yandan ee hamilelik bir yandan epey zorlanıyorum arkadaşlar. Yalnız halen gribin etkilerinden kurtulamadığım ve bu sene marmaranın denizi bir türlü ısınmadığı için denize girmem doktorum tarafından yasaklanınca tatilimde işkenceye dönüştü. Rüzgar da bir yandan dinmeyince tatilim alt üst oldu. Tek avuntum tatili ailelerimizle birlikte geçirmiş olmak. Arca’yı da üşümesin diye denize sokamadık, bebeğim sahilde kendini denize atmaya çalışırken sürekli engellenince çok sinirlendi ve çok üzüldü. İşte böyle bir tatil geçirdik. Yorgunluklarım da üç ayın sonunda azalacağına aksine artınca pazar günü enerji versin diye şöyle fındıklı mındıklı kurabiyeler yapayım dedim tamamen kafadan uydurma. Uydurma ama lezzeti süper olmuş yiyin hak vereceksiniz.

Malzemeler:

2 yumurta
1 sb toz şeker
2,5 su bardağı un
½ su bardağı pirinç unu
1 su bardağı robotta çekilmiş kuru üzüm
½ su bardağı çekilmiş fındık
1 pk vanilya
1 pk kabartma tozu
100 gr tereyağ erimiş soğumuş
½ su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Yumurta, şeker, tereyağ ve sıvıyağı mikserle 5 dakika çırpalım. Fındık, üzüm ve vanilyayı ekleyelim. Un, kabartma tozu ve pirinç unu karışımını eleyerek karışıma ekleyelim ve kurabiyelerimizi hazırlayalım. Yağlı kağıt serili tepsiye araları biraz açık olacak şekilde yerleştirelim. (Kurabiyeler oldukça kabardığı için benim gibi çok yakın koyarsanız bribirine yapışabilir) Üstlerine isteğe göre birer fındık yerleştirip 180 derecede 10 dakika veya üstleri pembeleşene kadar pişirelim. Afiyet olsun..




"Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır."