Karamelize Soğanlı Pizza
Pizza, vazgeçemediğim lezzetlerden biridir. Özellikle kışları karbonhidrat ihtiyacımız arttığı zamanlar yapılan bol malzemeli bir pizza kadar bana keyif veren şeyler azdır. Yanına da illaki çay olacak. Başka bir şey düşünemem yanına. Garipseyebilirsiniz ama çay, pizzanın yanına çok yakışır. Sıcacık dumanı tüten pizzanın yanına yeni demlenmiş mis gibi çay. Ben pizzayı bol malzemeli ve orta kalınlıkta severim. Lahmacun inceliğindeki pizzalar da bir o kadar lezzetlidir ancak ev yapımı kalın pizzanın da tadı başkadır. Hem doyurucudur hem de genelde tepsinin tamamı bitirilemediği için birkaç dilim artar ve bu artan dilimler soğuyunca da lezzetlerinden kaybetmezler. Çok ince olmadıkları için kurumazlar. Benim pizzalarımın olmazsa olmazı ise soğandır. Soğansız bir pizza bana çok yavan gelir. Eşime ilk kez pizza yaptığımda içine soğan koyacağımı söylediğimde yadırgamıştı ama şimdi o da benim gibi soğanın kattığı lezzet konusunda hem fikir. Aşağıda ev yapımı pizzanın tarifini paylaşacağım sizlerle. Hamurun pek bir özelliği yok. Ben hamuru süt ve yağla yoğururum. Göz kararı. Sizler dilediğiniz mayalı hamur tarifini uygulayabilirsiniz. Hiç farketmez..İşin sırrı hamurunda değil üst malzemesinde çünkü...
Malzemeler
Hamur için:
1 su bardağı Ilık süt,
Tuz,
½ su bardağı sıvıyağ
1 pk instant maya
Üst malzeme
Sos:
5 yemek kaşığı domates sosu (sulandırılmış domates salçası da olabilir, o zaman 2 yemek kaşığı domates salçası yeterli olur)
Bir tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı kekik
3 adet soğan+1 tatlı kaşığı toz şeker
Sucuk (Dilerseniz salam, sosis)
2 adet domates
3 adet yeşil biber
500 gr mantar
250 gr kaşar
100 gr hellim peyniri
Susam
Kuru fesleğen
Yapılışı:
Ilık süt, maya, sıvıyağ, tuz karıştırılır ve alabildiği kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir ve 1 saat dinlenmeye bırakılır.
Diğer yandan sos malzemeleri karıştırılarak bir sos hazırlanır. (Sosun kıvamı koyu çorba kıvamında olmalı, tarhana, domates, mercimek çorbası kıvamlarındaki gibi.)
Mantarlar ayıklanarak dilimlenir ve çok az yağlı tavada sularını salıp tekrar çekene kadar sote edilir.
Soğanlar halka halka dilimlenir, biraz sıvıyağ ve bir tatlı kaşığı toz şekerle karamelize bir hal alana kadar tavada pişirilir.
Domateslerin kabukları soyulur, çekirdekleri ve sulu kısımları çıkarılarak sadece etli kısımları bırakılır ve ince uzun dilimlenir.
Aynı şekilde biberlerin de çekirdekleri çıkarılarak halka halka dilimlenir. Sucuk istediğiniz miktarda halka halka dilimlenir.
Hamurumuz mayalandıktan sonra ellerimizi yağlayarak yağlanmış tepsimizin içine alalım ve tepsiden biraz daha geniş olacak şekilde (tepsimizin dik kenarlarına kadar yukarı çıkacak şekilde) yayalım. Bu kenarların içine şerit halinde kesilmiş hellim peynirimizi koyup kıvıracağız, üstüne susam serpeceğiz ve çıtır kenar elde edeceğiz. Ben 23 cmlik tepsi kullanıyorum genelde ve bir bardak sütle yaptığım hamur yeterli oluyor. Siz tepsinizin büyüklüğüne göre hamur miktarını artırabilirsiniz.
Hamurumuzu yaydıktan sonra domates sosumuzu dökelim ve hamurun her yanına yayalım.
Sosun üzerine karamelize ettiğimiz soğanlarımızı serelim. Onların üstlerine sucuklarımızı. Sırasıyla mantar, domates ve yeşil biberlerimizi serdikten sonra en üste 1 çorba kaşığı kadar kurutulmuş fesleğen serpelim ve 180 derece fırına verelim. Fırından çıkarmadan bir 10 dakika kadar önce tepsimizi fırından alıp iri rendelenmiş kaşar peynirimizi de ilave edip tekrar fırına verelim ve yaklaşık 10 dakika sonra hamurumuzu bıçakla kontrol ederek fırından çıkaralım. Burada kürdan kontrolü bizi yanıltabilir. Pizza malzemeleri ıslak malzelemer olduğu için kürdan batırdığınızda ıslak çıkabilir. Bu yüzden en iyisi tepsiyi çıkarıp hamurun bir tarafını tepsiden kaldırıp altının pişip pişmediğini kontrol etmektir.
Son olarak da afiyetle yiyelim..
Malzemeler
Hamur için:
1 su bardağı Ilık süt,
Tuz,
½ su bardağı sıvıyağ
1 pk instant maya
Üst malzeme
Sos:
5 yemek kaşığı domates sosu (sulandırılmış domates salçası da olabilir, o zaman 2 yemek kaşığı domates salçası yeterli olur)
Bir tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı kekik
3 adet soğan+1 tatlı kaşığı toz şeker
Sucuk (Dilerseniz salam, sosis)
2 adet domates
3 adet yeşil biber
500 gr mantar
250 gr kaşar
100 gr hellim peyniri
Susam
Kuru fesleğen
Yapılışı:
Ilık süt, maya, sıvıyağ, tuz karıştırılır ve alabildiği kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir ve 1 saat dinlenmeye bırakılır.
Diğer yandan sos malzemeleri karıştırılarak bir sos hazırlanır. (Sosun kıvamı koyu çorba kıvamında olmalı, tarhana, domates, mercimek çorbası kıvamlarındaki gibi.)
Mantarlar ayıklanarak dilimlenir ve çok az yağlı tavada sularını salıp tekrar çekene kadar sote edilir.
Soğanlar halka halka dilimlenir, biraz sıvıyağ ve bir tatlı kaşığı toz şekerle karamelize bir hal alana kadar tavada pişirilir.
Domateslerin kabukları soyulur, çekirdekleri ve sulu kısımları çıkarılarak sadece etli kısımları bırakılır ve ince uzun dilimlenir.
Aynı şekilde biberlerin de çekirdekleri çıkarılarak halka halka dilimlenir. Sucuk istediğiniz miktarda halka halka dilimlenir.
Hamurumuz mayalandıktan sonra ellerimizi yağlayarak yağlanmış tepsimizin içine alalım ve tepsiden biraz daha geniş olacak şekilde (tepsimizin dik kenarlarına kadar yukarı çıkacak şekilde) yayalım. Bu kenarların içine şerit halinde kesilmiş hellim peynirimizi koyup kıvıracağız, üstüne susam serpeceğiz ve çıtır kenar elde edeceğiz. Ben 23 cmlik tepsi kullanıyorum genelde ve bir bardak sütle yaptığım hamur yeterli oluyor. Siz tepsinizin büyüklüğüne göre hamur miktarını artırabilirsiniz.
Hamurumuzu yaydıktan sonra domates sosumuzu dökelim ve hamurun her yanına yayalım.
Sosun üzerine karamelize ettiğimiz soğanlarımızı serelim. Onların üstlerine sucuklarımızı. Sırasıyla mantar, domates ve yeşil biberlerimizi serdikten sonra en üste 1 çorba kaşığı kadar kurutulmuş fesleğen serpelim ve 180 derece fırına verelim. Fırından çıkarmadan bir 10 dakika kadar önce tepsimizi fırından alıp iri rendelenmiş kaşar peynirimizi de ilave edip tekrar fırına verelim ve yaklaşık 10 dakika sonra hamurumuzu bıçakla kontrol ederek fırından çıkaralım. Burada kürdan kontrolü bizi yanıltabilir. Pizza malzemeleri ıslak malzelemer olduğu için kürdan batırdığınızda ıslak çıkabilir. Bu yüzden en iyisi tepsiyi çıkarıp hamurun bir tarafını tepsiden kaldırıp altının pişip pişmediğini kontrol etmektir.
Son olarak da afiyetle yiyelim..
Ellerine sağlık canım :) Ben de soğan tadını çok severim. Ama pizzada kullanmıyordum. Mutlaka deneyeceğim. Belki bu pazar :)
YanıtlaSilEvren'cim çok güzel görünüyor ellerine sağlık bende soğanı pizzada kullanmadım denemeye değer doğrusu sevgiler Ebru
YanıtlaSilwww.blogcu.com/mutfaksepeti
hem pizza hem pişmiş soğan hem de ikisi bir arada bayılırım valla :)ellerine sağlık.
YanıtlaSilseda
tarifname.blogspot.com
Pizza hakkındaki yorumlarına tamamı ile katılıyorum Evrenciğim. Pizzanın cok lezzetli oldugu görüntüsünden anlaşılıyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilArca'yı öp benim için. Sevgiyle.
evren'cigim tesadüfe bak biz de karamelize soganli pizza yedik geçen gün. eve siparis ettik çünkü mayacik hastaydi. burnu akiyor teyzesi, gece dogru dürüst uyuyamadi kaç gündür. sirayla hepimiz hastalaniyoruz galiba. neyse bizim pizza da güzeldi. klasik margaritaya karamelize sogan ve feslegen yapraklari koymuslar. ince tabanliydi. tabii gidip orada yeseydik daha kitir olurdu ya..
YanıtlaSiltijen
Evrenciğim, ben de mutlaka soğan kullanırım pizzada, özellikle kırmızıya bayılıyorum:)Ayrıca pizza benim için basit, lezzetli ve kurtarıcı bir yemek oluyor. Bir daha senin soğanlarınla denerim...Sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Bocuruk umarım beğenirsin..
YanıtlaSilsevgiler
Ebrucuğum merhaba,
YanıtlaSileğer bir soğan seversen denemeni tavsiye ederim..
sevgiler
Teşekkür ederim sedacığım.. valla soğanı kuur ekmeğin üstüne koyup verseler geri çevirmem o kadar severim..
YanıtlaSilDefneciğim merhaba, Arca yı öptüm bile teyzesi merak ettim. Yalnız bizimki şu anda korkunç 2 sendromlarını yaşıyor yaş 2,5 öptürmüyor bile kendisini zorla ikna ede ede bir öpücük alabiliyorum...Yine de öptüm:)
YanıtlaSilsevgiler..
Tijenciğim benim içinde tat oralardaki değişik lezzetleri olur mu? Ne zaman dönüyorsun buralara daha var mı? Bu arada Maya ya da çok geçmiş olsun öp onu benim için..
YanıtlaSilsevgiler..
Behiyecim merhaba,
YanıtlaSilsende de tam bir soğansever havası sezdim inan. Biz de çok sevilir pizza. Genelde eşim evde olmadığı zaman hazırlar o eve geldiğinde kokusunu merdivenlerden duyarak kapıyı çalmasını beklerim tam bir süpriz olur her seferinde o da bayılarak yer..
merhaba Evren´cigim. Ellerine saglik bizde de pizzayi sevmeyen yok.. Hepimz pizzayi bolca yiyenlerdeniz. Ben ara sira pizzanin üzerine hafifi aci tursu bíber, siyah zeytinde koyuyorum. Nefis oluyor. Canim yine yap yine afiyetle yeyin..Selamlar suna
YanıtlaSilEvren'cim Kavrulmus soganin girdigi her seyi yerim.Bu pizzayida en kisa zamanda deneyecegim.Ellerine saglik.
YanıtlaSilBende dün bloguma soganli makarna tarifi ekledim.Belki ilgini ceker diye haber veriyim dedim.Sevgiler.
www.blogcu.com/birdilimbirtutam
Ellerine sağlık harika olmuştur pizzan.Bende çok severim soğanı pizzada, fakat evde yapmak kısmet olmadı bir türlü dışarda yemekle yetiniyorum bende.))Bu tarifi deneyip evdekilere tattırmak isterim doğrusu.Afiyet olsun.Sevgilerimle..Gül
YanıtlaSilSunacığım merhaba,
YanıtlaSilzeytini zaman zaman ben de koyarım güzel olur gerçekten..
Sevgiler..
Serap merhaba,
YanıtlaSilhiç ilgimi çekmez mi?
Bayılırım..Şimdi girdim baktım valla mantı gibi olmuş. denenecek hiç merak etme.. tam ağzıma layık olmuş.
Gül merhaba, senin gibi hamarat birinin evde pizza yapmaması , kabul bile edilemez:) Hemen mutfağa..! koş koş!
YanıtlaSilSeveceğinden ve çok lezzetli yapacağından eminim..
sevgiler..