Ananaslı Pasta


Havalar artık iyice soğumaya başladı. Upuzun bir yaz mevsimini geride bıraktık. Hüzün mevsimindeyiz. Aslında ben sonbahara hüzün mevsimi denmesi taraftarı değilim. Bu mevsim yenilenme ve doğum mevsimine hazırlık mevsimi bence. Bir ön aşama. Daha yeni, daha canlı, daha doğurgan olabilmek için gerekli bir kuluçka mevsimi.. Mart bitince uyumakta olan canlıların yeniden hayata dönebilmek için yaşamaları gereken bir kış uykusu. Bu yüzden ben sonbahara umut mevsimi diyorum. Yeni umutlar doğurabilmek için her canlının mutlaka yaşadığı bir mevsim. Artık kuş cıvıltılarını, arı vızıltılarını, sokaktaki şen çocuk seslerini, simitçiyi, domatesçiyi, karpuzcuyu bir sonraki yaza uğurladık. Sırada, rüzgar uğultusu, yağmur şıkırtısı, kar kaplı yollardan geçen arabaların , çizmelerin çıkardığı sesler var. Her mevsimin kendine has bir güzelliği var. Sırası gelince insan hepsini özlüyor. Yağan yağmuru, karı, rüzgarı, güneşi, yeşili, sarıyı, neşeyi ve kasveti öyle değil mi? Önemli olan hepsinden bir yaşam sevinci çıkarabilmek. Aşağıdaki pasta belki bu sevinci çıkartmanıza biraz olsun yardımcı olabilir ne dersiniz? Haftasonu iftara arkadaşlarımız davetliydi. Tatlı olarak da onlara ananaslı bir süpriz yapmaya karar verdim. Hafif ve bir o kadar da lezzetli bir pasta oldu. Pasta sevmeyen eşimin bile her yediğinde bu başka bir şey dediği bir pasta. Her türlü pasta için kullanılabilir bir kreması var. Kreması benim Tiramisu tarifinin kremasından..O gün yemekler için çok yorulduğumdan pasta hamurunu hazır kullandım. Vakti kısıtlı olanlar için pratik oluyor..

Malzemeler

3 katlı sade pastaban

2 poşet krem şanti
1 bardak (200 cc) soğuk süt (pişecek krema için)
1 bardak süt (iki paket krem şanti için)
3 tepeleme çorba kaşığı un
1 poşet vanilya
1 kutu ananas konservesi
1 paket labne peyniri (200 gr)

Yapılışı:Krema:Küçük bir tencerede 1 bardak sütü, şekeri, vanilya şekerini ve unu (Gerçekten tepeleme çorba kaşığı olmasına özen gösterelim tarif sıvı olabilir) karışıtırıp katılaşana kadar orta ateşte pişirelim ateşten alır almaz labne peynirini ilave edip iyice soğutalım. Diğer 1 bardak sütle de iki poşet kremşantiyi çırpıp buzdolabında soğutalım ve 1/3 ‘ünü soğumuş pişmiş krema ile karıştıralım. Kalan 2/3 kremşantiyi pastamızı kaplamak için kullanacağız..

Pastabanımızın ilk katını varsa 20 cm. lik bir kelepçeli bir kalıbın tabanını çıkardıktan sonra içine yerleştirelim. Eğer kalıbınız yoksa sorun değil, bu işlem sadece pastamızın krema katmanlarının daha düzgün olmasını sağlıyor..Kalıba yerleştirdiğiniz tabanımızı konservemizin suyuyla ıslatalım. Ananaslarımızıın yarısını bu kata dilediğinizce yayalım. Ben bütün olarak koydum ancak dilimleri yerken bıçak kullanmak zorunda kaldık. Dilerseniz küçük parçalara bölerek de yayabilirsiniz. Sonra kremamızın üçte birini güzelce tabanımıza yayalım. İkinci katı ekleyip bunu da konserve suyu ile ıslatalım. Ananaslarımızı serelim ve kremayı bolca yayalım. Son katı da üzerine yerleştirdikten sonra kalan kremamızı yayalım ve 10 dakika buzdolabında bekletelim. Buzdolabından çıkardıktan sonra krem şantimizi ince bir kat olarak iyice yayalım ve 5 dakika daha bekletelim. 5 dakiak sonra kalan kremşantiyi bolca pastamızın üzerine yayalım ve spatulamızı kremaya değdirip çekerek resimdeki görüntüyü verelim. Bir gece buzdolabında bekletelim ve kelepçemizden çıkarıp afiyetle yiyelim.

Yorumlar

  1. Evren sonbaharla ilgili düşüncelerini gerçekten çok güzel dile getirmişsin bu arada pastada nefis görünüyor eline sağlık Ebru

    YanıtlaSil
  2. Evren'ciğim,
    İşyerimde odamın penceresinin hemen önünde kocaman bir dut ağacı var ve bu mevsim yapraklarını dökmeye başlıyor. Sonra birgün bakıyorum ki çırılçıplak kalmış. Hüzün verici tabii. Pastan çok nefis gözüküyor. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. labne koyunca pasta kreması gerçekten çok lezzetli oluyor.bunu görüntüye de yansıtmışsın,ellerine sağlık.

    tarifname.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Evren pastan nefis görünüyor, ellerine sağlık...
    ben de bir kere konserve ananas almıştım, ama memnun kaldığımı söyleyemem, ananaslar sertti, halbuki yediğim taze ve olgun ananas çok lezzetliydi.ben de herhalde bana öyle denk gelmiştir diyordum, ama sende de kesme konusunda problem olmuş..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ebru merhaba,
    Teşekkür ederim, yazımı beğendiğine sevindim canım..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Bocurugum merhaba,
    anlık değişiyor değil mi herşey? Bir bakıyorsun birgün sonra herşey bambaşka..Teşekkür ederim, pastamı beğendiğine sevindim..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. SEda merhaba,
    labne peyniri gerçekten kremayı hafifletiyor..lezzetini de artırıyor...

    YanıtlaSil
  8. Hatice merhaba,
    evet konserve ananaslar taze ananasa oranla biraz daha sert oluyor.. bu yüzden küçük küçük dilimleyip koymakta yarar var.. Kışın bir ara taze ananasın tanesi 2-3 liraya inmişti, geçen hafta baktım 9 lira civarındaydı o yüzden almadım.. Konserveyle idare ettim.. Ben genelde konserveyi pilavın yanına komposto olarak yemeyi tercih ediyorum...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. pastan da nefis görünüyor, labneyi bende gizlice tarif disi kullaniyorum. Bizde ananasin konservesini ara sira tüketiriz, yemeklerin yanina yada yemekten sonra lezzetli bir ek tad veriyor. Pasta paylasimin icin tesekkürler canim. Selamlar suna

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar