Kıymalı Cimcime



Hep buruk başlarım bayram sabahlarına. Şöyle bir gözlerim dalar, hafiften nemlenir, bir süre beklerim, giyinirken titrerim ve kendime gelirim.Yalnız olduğumdan değildir bu duygularım. Bir adım ötede bir bayram kahvaltısında bekler anam, babam, kardeşim. Şimdi büyüyen ailemle birlikte eşim, çocuğum ve seneye inşallah çocuklarım.. İçlenişim, bayramı buruk geçirecek olanları düşünmemdendir. Babasız, annesiz kalmış çocukların yalnızlığına ortak olmamdan, bayram sabahı gülümseyerek değil ağlamaklı kalkanlar için üzülmemden, giyecek bir yeni pabuç, tadacak bir yudum şeker bulamayan çocuklara içlenmemdendir. Bayram sabahı ilk ziyaretlerini sıcacık bir yuvaya değil soğuk mezarlıklara yapanlara dertlenmemden, elini uzatıp öptürecek bir çocuğu, bir yakını olmayan yaşlı amcaları teyzeleri görmemden, gözleri nemli dolaşan dulları tanımamdandır. Bir bütün olarak sahip olduğum ailemin değerini bilip şükretmem ve Allah’a beni onlarsız bırakmasın, öyle bayramları yaşatmasın diye yalvarmamdandır. Bu yüzden bayram sabahlarının ilk dakikaları zor geçer benim için. Titreyip kendime gelene, aile kahvaltısına oturup sıcacık çayımı yudumlayana kadar böyleyimdir. Tek tek bakarım ailemin ellerine.. Babamın iri, annemin güçlü, kardeşimin küçük, eşimin zarif, oğlumun yumuk ellerine..Biri çayına şeker koyarken biri elinde bıçak ekmeğine yağ sürer, biri çayını ağzına götürürken diğeri ekmeğini mıncıklar. Allah bu elleri soframdan eksik etmesin diye dualar fısıldar dudaklarım..Tüm sevdiklerimin bayramı kutlu olsun..


Hepinizin bayramını kutluyor ve sağlığınızın, huzurunuzun, sevgilerinizin, umutlarınızın, mutluluklarınızın, ailenizin her bayramda çoğalmasını diliyorum.

Geçen haftasonu iftar davetimizde soframızda bulunan yapımı kolay bir börek tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle...Çok kolay, çok lezzetli ve her daim ısıtılınca tazeymiş gibi olan bir börek.

Malzemeler:
3 adet yufka
½ su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
Tuz, karabiber

İç malzeme:
2 baş soğan
300 gr kıyma


Yapılışı:

Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavuralım ve kıymayı ekleyerek biraz daha kavurarak altını kapatalım.

Yufkalarımızı üst üste koyarak tepsimizin taban büyüklüğünde keselim. Tepsimizi yağlayalım ve ilk yufkamızı serelim. Zeytinyağı, yumurta ve süt karışımımızı iyice çırpalım ve yufkamızı bu karışımla biraz ıslatıp üstüne bir kat daha yufka serelim. İç malzememizden biraz yaydıktan sonra kalan yufkaları bu şekilde bitirelim.(Bir kat yufka üzerine bir kat iç, bir kat yufka bir kat iç olacak şekilde.. Sadece en altta kalan tabanı oluşturacak kısmı iki kat yufkadan yapalım). Bu arada kalan yufka parçalarımızdan da üçer dörder kullanarak bir kat oluşturalım ve ara katlarda bunları kullanalım. Ben yuvarlak tepsi kullandığım için (23 cm çapında) benim artık parçalarım epey vardı ve üç tanesinden bir yufka katı oluşturdum. Sizin tepsiniz büyükse yufka sayısını 4’e çıkarabilirsiniz. Önemli olan en üstte kalacak katın tek parçadan oluşması.. Bu şekilde tüm yufkalarımızı ve yufka parçalarımızı bitirdikten sonra (iç malzemenin bolluğunu keyfinize göre ayarlayabilirsiniz, eşim çok bol malzemeli sevmediği için yukarıdaki miktar bize yeterli geldi, siz daha bol malzeme seviyorsanız kıyma ve soğan miktarını artırabilirsiniz.). Sıvı malzememiz ise bitmeyecek bir miktardadır kalan miktarı son yufka katını koyduktan sonra bolca böreğin üzerine boca edeceğiz ve 10 dakika beklettikten sonra 180 derece fırına koyup üstü kızarana kadar pişireceğiz. Afiyet olsun.

Yorumlar

  1. Canım bu burukluğu yasıyor olman ne buyuk incelik merhamet..

    Allah sokaklarda olanlara kimsesizlere yardım etsin inşallah..
    Eline saglık tarif için,

    İyi bayramlar olsun.....
    Figen

    YanıtlaSil
  2. Bugün ellerini semaya gönlünü Mevlaya aç, bugün günahlardan olabildiğince kaç, bugün en gizli incilerini onun için saç çünkü bugün kandil, kandilin mübarek olsun

    YanıtlaSil
  3. bayram sabahı için güzel bir tarif,ellerine sağlık.
    sana ailenle birlikte neşe içinde olacağınız hayırlı bayramlar diliyorum.sevgiler...

    seda
    tarifname.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Sevgi söze dolarsa dua olur, dua Allah'a ulaşırsa nur olur, aynı yolda birleşen dualarımızın nur'a dönüşüp Rabbimize ulaşması dileği ile Bayramın Kutlu Olsun,sevgiler Behiye

    YanıtlaSil
  5. Damağını ruhunu ve çevreni tadlandıran, gerçekten güzel ve bereketli bir bayram diliyorum iyi bayramlar Ebru

    YanıtlaSil
  6. sana da iyi bayramlar canim! tüm sevdiklerinle ve büyüyen ailenle..
    tee uzaklardan geldi bu mesaj yerine ulasmasi dilegiyle..

    YanıtlaSil
  7. Evren'ciğim,
    Ne kadar hassassın canım. Aslında hepimiz öyle olmalıyız böyle konularda.
    Mutlu bayramlar :)

    YanıtlaSil
  8. Figenciğim Amin,
    insan kendini onların yerine koyunca elindekilerin kıymetini daha iyi biliyor sanki. Senin de geçmiş bayramın kutlu olsun..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Ebrucuğum, ne güzel sözler bunlar. Senin de geçmiş kandilin ve bayramın kutlu olsun canım..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Sedacığım merhaba,
    teşekkür ederim. Senin de geçmiş bayramın kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  11. Behiyeciğim merhaba,
    ne güzel sözler ve dilekler bunlar! Aynısını paylaşıyorum seninle.. Geçmiş bayramın kutlu olsun.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Tijenciğim, senin gönlünde ben olurum da mesajın yerine ulaşmaz mı hiç.. aldım mesajını ve öpüyorum seni....

    YanıtlaSil
  13. Bocuruk merhaba, eminin birçoğumuzun aklından geçiyordur böyle düşünceler.. Ben sadece dışa vurdum benimkileri o kadar, yazmayı sevdiğim için siz de bilin istedim.. Ama boynu bükük bir insan görüp de etkilenmeyecek biri yoktur aramızda bence.. Hepimiz çok duygusal insanlarız yoksa bu tür güzellikler çıkar mı ortaya? Baksana komşu sitelere öyle değil mi?

    YanıtlaSil
  14. Canim yorumunu okudum, bende dile getiremesemde senin duygularini cok iyi anladigimi iletmeliyim. Gecmis bayramin kutlu olsun. Allah herseyi güzel gönlüne göre versin. suna

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar