Safranlı ve Havuçlu Bulgur Pilavı


Mis gibi nane kokusuyla bulgur pilavı ne de çok sevilir değil mi? Hele yanında bol köpüklü bir de ayran oldu mu başka hiç bir yemek aramaz neredeyse insan. Genlerimize işlemiştir neredeyse bir Türk olarak bulgur yemekleri. Hem ucuzluğu hem de besleyici değeri olarak özellikle yokluk yıllarında Türk’ün baş yemeği olmuştur. Yanına ayran bulunamaz o zamanlar pek belki ama bir baş kuru soğan vardır her ailenin ambarında. Yere açılan bir sofranın tam ortasına kocaman bir bakır tencerede sunulur ve tahta kaşıklarla kaşıklanırmış pek bir afiyetle. Bende nedense her bulgur pilavı yaptığımda hep bu görüntü gelir aklıma. Hatta Arcoşa bile yedirirken ata yemeği oğlum bu kutsaldır hadi ham yap bakiiim derim her yudumda. Haftasonu bizde bulgur vardı ama biraz değişik içerikli. Safranlı ve havuçlu.
Yapılışı çok kolay ama lezzeti çok... Ama illede iri bulgur olacak unutmayın.

Malzemeler:
2,5 su bardağı iri bulgur (Ben Reis’in bulgurundan çok memnunum)
2 baş soğan
2 yemek kaşığı salça
2 adet havuç
½ çay kaşığı safran tozu
Tuz,
Bol nane
Dereotu

Yapılışı:

Soğanları yemeklik doğrayalım ve zeytinyağında pişirelim, küçük küpler halinde doğradığımız havuşlarımızı ilave ederek bir süre daha pişirelim. Salçamızı ekleyelim.Yıkanmış bulgurumuzu ilave edelim ve 5 dakika kavuralım. Tuzu, naneyi, dereotunu, safranı ekleyelim ve üstünü 1 cm geçecek kadar kaynamış su ileve edelim ve altını kısalım. Suyunu çektikten sonra altını kapatıp demlemeye bırakalım. 15-20 dakika sonra alt üst yaparak karıştıralım ve kapağını kapatıp demlemeye devam edelim. Pilavımız ılındığında yenmeye hazırdır.
Afiyet olsun..

Yorumlar

  1. Evren merhabalar,

    Pilav süper görünüyor...Ellerine sağlık.

    Sevgilerimle,

    Begüm

    YanıtlaSil
  2. Evrenciğim harika bir tabak olmuş, ellerine sağlık. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Evrencim merhaba, bu pilav çok şık görünüyor, ayrıca tadını çok merak ettim doğrusu, hemen denenecekmler arasına aldım bile:) Hayırlı Ramazanlar.

    YanıtlaSil
  4. Post modern bir bulgur pilavi yapmissin ellerine saglik :) Tadinin guzel oldugundan hic suphem yok, hemde sana bu donemde boyle gidalarin faydasi cok. Kendine iyi bak, sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Evrencigim, harika bir goruntu bu! Ellerine saglik. Lezzetini ogrenmek icin denemek gerek. Eh, tarif hazir, is basa dusuyor.

    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  6. Begüm merhaba,
    Teşekkür ederim yorumun için. Bulgur sevenlere değişik bir alternatif..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Pembeli merhaba,
    Bulgur seviyorsan safranlısı da değişik oluyor...Şimdiden afiyet olsun canım..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Nezaketçiğim merhaba,
    Şu sırlarda sağlıklı beslenmye takmış durumdayım ama ne yaparsam yapayım ödeme engel olamıyorum o da kilo olarak tartıya yansıyor ve biraz moralimi bozuyor tabi bu da..Neyse bebek için katlanacağız artık:) Ata yemeğimizin modern sunumu oldu bu haklısın:)

    YanıtlaSil
  9. Defenciğim merhaba,
    Ee denersin artık:) Yapınca haber ver de yorumunu alayım tamam mı?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar