Yeni Yıl Keki-Weinachtstollen

Bu hafta sizlerle Almanların geleneksel noel keki olan Weinachtsstollen’i paylaşmak istiyorum. Kek ile kurabiye arasında bir kıvama sahip olan bu kek üzerinden bir hafta bile geçse tadından bir şey kaybetmiyor. Üstelik besleyici olduğu kadar kalori olarak da düşük sayılabilir. İçinde tonlarca margarin ve şeker olmadığı için:) Kakule ve hint cevizinden hoşlananlar, peynir, limon ve fındıkla karışmış şeklinden de hoşlanacaklardır..
Malzemeler:
500 gr un
2 yumurta
1 pk kabartma tozu
150 gr şeker (3/4 su bardağı)
1 pk vanilya şekeri
½ çay kaşığı tuz
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 pk labne peyniri
yarım su bardağı kuş üzümü
yarım su bardağı kuru üzüm
2 çorba kaşığı acıbadem likörü
1 çorba kaşığı rom
1 tutam hint cevizi rendesi (bıçak ucu kadar)
1 tutam kakule tozu
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
1 limon kabuğu rendesi
Yapılışı:
Sırasıyla un, şeker, vanilya, kabartma tozu, yumurta, labne peyniri, tuz, tereyağı büyükçe bir kapta karıştıralım ve yoğuralım. İyice bütünleştikten sonra üzümler, likör, limon kabuğu rendesi, fındık e baharatları ekleyelim. Bu aşamada hamur biraz cıvıklaşacaktır. Ele yapışmayan bir kıvam alması için yaklaşık 5 avuç kadar daha ekstradan un ilave edelim. Büyük bir somun ekmek şekli vererek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyalım ve 200 derece fırında yaklaşık 75 dakika pişirelim.Kürdan kontrolü yaparak pişip pişmediğini kontrol edelim. Bazı fırınlar çabuk pişirebileceği için keki fırına koyduktan bir saat kadar sonra kürdan testi yapmakta fayda var. Dışı oldukça sert olacaktır. Fırından çıkar çıkmaz bir çorba kaşığı kadar tereyağı eritip fırçayla kekimizin üzerine sürelim ve bolca pudra şekeri ile kaplayalım. Afiyet olsun...
DOSTLAR GÜNÜ...
YanıtlaSilBILIYORMUSUN BUGÜN DÜNYA DOSTLAR GÜNÜ
BU MESAJI SEVDIGIN DOSTLARINA GÖNDER
EGER BENDE O SEVDIGIN DOSTLARINDAN BIRIYSEM BANADA YOLLA 10 ARKADASINA GÖNDER BAK KAÇ CEVAP GELECEGINE
EGER 7 DEN FAZLA ISE SEVILEN BIR DOSTSUN
EGER DEGILSEN.....sevgiyle kal
cok güzel tarifler var,aslinda bicok kere girip baktim ama yorum birakamadim:((
YanıtlaSilbu tarifide görünce dayanamadim, bizim burda yani almanyada satilanlardan hemde tipatip aynisi:))bunu yapmak cok zordur, ellerinize saglik:)))
bu arada dogumunuz yaklsmis, ne güzel....bende beklemekteyim 2 ayin sonuna dogru...ve bu zamanda tasinmak yemek yapmak ne kadar zor olmali dimi??
evren'cigim bu sene noel baba size tatli bir ogulcuk getirecek. galiba en güzel hediye de o olacak degil mi? ellerine saglik!
YanıtlaSiltijen
Tİjeniğim merhaba, evet aynen öyle olacak. Oğulcuğumuz 16 Ocak ta dünyaya gelecek inşallah.. Duaların benimle olsun olur mu?
YanıtlaSilTijeniğim merhaba, evet aynen öyle olacak. Oğulcuğumuz 16 Ocak ta dünyaya gelecek inşallah.. Duaların benimle olsun olur mu?
YanıtlaSilBirten merhaba, seni de beni de Allah kurtarsın canım o zaman.. vet aynen dediğin gibi, sadece yemek yapmak telaşı değil bir de üstüne taşınma telaşı eklenince epey bir yoruldum. Allahtan anneciğimle babacığım burdalar da yardımcı oluyorlar. Haftaya taşınıyorum kısmetse evi epey bir derledik.. Sana da kolay gelsin canım..
YanıtlaSilAlmanya da benim de çok sevdiğim lezzetlerden biridir bu tarif. Yapımı da karşık gibi görünmes
ne rağmen aslında çok kolay..
Ebru Tunç merhaba, Bu güzel yorumunla benği ne kadar mutlu ettiğini anlatamam. Bir işe yaradığını bilmek insana gerçekten büyük bir mutluluk veriyor. Her zaman beklerim. Ocak ayında bir süre ara verek durumunda kalacağım malum bebiş geliyor. Ama her fırsatta yenileyebilmek için gayret içinde bulunacağım merak etmeyin olur mu?
YanıtlaSiltekrar teşekkürler bu güzel yorum için..
sevgiler..