Pazar, Kasım 19, 2006

Cheesecake-Çikolatalı ve Hindistan cevizli



30 hafta...Tam 30 haftayı bebişimle birlikte geride bıraktık. İki ay sonra ailemiz yeni bir meleğe daha kavuşacak inşallah. Şu anda tek dileğim, yüce Allah’ın hayırlısıyla yavrumuzu sağlıklı bir şekilde bize kazandırması. Hayatımız biraz daha değişecek. Artık dört kişilik bir aile olacağız inşallah ve bir iki yıl daha uykusuz gecelere merhaba diyeceğiz. Hamileliği bu kadar ilerletmişken haliyle de yorgunluğum giderek artmaya başladı. Artık en küçük işlerde bile çabucak tükeniyorum ve eve çok fazla zaman ayıramıyorum. Allahtan havalar soğudu da biraz daha rahat nefes almaya başladım yoksa halim dumandı. İki hafta sonra doğum iznine ayrılacağım. Bu arada yeni evimize taşınma telaşımız da başlayacak. Bu yorgunlukla evin alışverişini nasıl tamamlayacağımızı da bilemiyorum doğrusu. Epey yoğun bir dönem olacak bizim için, o yüzden biraz da erken ayrılıyorum izne, bu işlerin yetişmesi lazım.
Bu hafta sizlerle çok değişik bir cheesecake tarifi paylaşmak istiyorum (Aslında bu ingilizce ismi kullanmak istemiyorum ama tek alternatif peynirlikek olduğu halde tam olarak anlaşılmayacağını düşündüğüm için emin olamıyorum. Şöyle güzel bir türkçe karşılık bulunsa iyi olacak aslında). Haftasonu misafirlerimiz için yaptığım ve özellikle eşimden tam puan alan hafif ve lezzetli bir tatlı. Bakmayın bu kadar karışık göründüğüne hamurun tabanını hazırladıktan sonrası bir çırpıda bitiyor..Şimdiden afiyet olsun..


Taban hamuru:
1 sb un
100 gr tereyağ
3 çorba kaşığı buzlu su
½ su bardağı şeker


Üst malzeme:

1 pk labne peyniri
4 yemek kaşığı şeker
1 sb hindistan cevizi
1 sb iri kıyılmış fındık
1 sb damla çikolata
2 yumurta
1 pk vanilya
1 adet muz küçük doğranmış
4 çorba kaşığı süt

Muhallebi
1 sb süt
2 tatlı kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı şeker

Çikolatalı Üst kaplama:

1 pk bitter çikolata (80 gr)
100 gr kaymak


Öncelikle cheesecake imizin taban hamurunu hazırlayalım. Soğuk tereyağını bıçakla küçük parçalara bölelim, şeker ve unla karıştırıp bir bıçak yardımıyla una yedirelim. Elimizle çok fazla yoğurmadan hamuru bütünleyelim ve 20 cm lik kelepçeli kalıba yayarak 175 derecede 15 dakika pişirelim ve fırından çıkaralım.

Muhallebimizi tarif ölçüleriyle hazırlayalım ve soğumaya bırakalım.
Diğer yandan üst malzememiz için şeker ve yumurtamızı çırpalım. Sütü ve labne peynirimiz ekleyelim. Ardından sırasıyla diğer malzemeleri ve muhallebimizi de ekleyelim ve taban hamurumuzun üzerine yayalım. Tekrar 175 derece fırında kürdan testimiz kuru çıkana kadar pişirelim.
Kaymağımızı bir cezvede eritelim ve ocaktan alarak küçük parçalara böldüğümüz çikolatamızı hızlı hızlı karıştırarak erimesini sağlayalım. Soğuyan kekimizin üzerine yayalım ve buzdolabında soğumaya bırakalım.. Aifyet olsun..


Pazartesi, Kasım 13, 2006

Çikolatalı Kahveli Kek

Haftasonu arkadaşlarımıza davetliydik. Giderken çayın yanında yemek için kahve aromalı bol çikolatalı bir kek yaptım. Hem çikolata krizimi bastırsın hem de haftasonu yoğunluğundan dolayı içmeye fırsat bulamadığım bir fincan türk kahvesinin yerine geçsin diye:) Bu kez süsleme aşamasında şeker çalışması denedim. Karamelleştirilmiş şekerle çalışmak çok zordur fakat keke veya pastaya hem bir zerafet hem de üzerinde çok çalışılmış olduğu mesajını verir. Şekerle çalışmak zordur çünkü çok çabuk donar ve kıvamı kaybolur bu yüzden çok hızlı olmak gerekir. Şeker, işimiz bitmeden donarsa telaş yapmaya gerek yok, onun da bir kolayı var aşağıda açıkladığım şekilde. Yine de etrafın batmasını göze almanız gerekir ne de olsa şeker uslu durmayan bir çocuk gibidir.
Arkadaşlarımızla o akşam çok güzel vakit geçirdik. Becerikli arkadaşım sevgili Ceydacığım çok lezzetli bir tuzlu kek yapmıştı, yanına da benim tatlım pek bir yakıştı. Eline sağlık arkadaşım...
Sözü fazla uzatmadan kekin tarifini vermek istiyorum.

Malzemeler :

Kek:

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 türk kahvesi fincanı nişasta
100 gr tereyağı
1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ

3 yemek kaşığı yoğurt
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
1 pk bitter çikolata
4 yemek kaşığı toz kakao
3 tatlı kaşığı nescafe
2 yemek kaşığı rom veya kahve likörü
1 çay bardağı vişne (Dondurulmuş da olabilir)

Üst kaplama:
2 pk bitter çikolata (160 gr)

Şeker Çalışması için:
4 çorba kaşığı toz şeker
Birkaç damla sıvıyağ

Yapılışı:
Kek için yumurta ve şekeri çırpalım. Tereyağını ocakta eritip ateşten alarak içine çikolatayı kırıp nescafeyi de ekledikten sonra iyice eritip ılıtalım. Ilınan tereyağlı karışımı ve sıvıyağı yumurtalara ekleyelim ve çırpalım. Un, nişasta, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu başka bir kapta karıştırıp karışıma yedirelim. Son olarak rom veya kahve likörünü ve vişneleri de ilave edelim. Baton kalıbımızın her tarafını alüminyum folyo ile kapladıktan sonra karışımı ilave edelim ve 185 derecede 45 dakika pişirelim. Alüminyum folyo ısıyı daha hızlı iletebildiği için keki ara ara kontrol etmekte yarar var. 45 dakikadan önce de pişebilir, fırından fırına değişkenlik gösterebileceği için. Kürdan batırdığınızda kuru çıkmalı.

Kekimiz soğuduktan sonra üzerini kaplamak için 2 paket çikolatayı benmari usulü eritelim. (Bu eritme aşamasında çikolatanız fazla ısıdan veya alttaki kaptan çıkan buhardan etkilenerek katılaşırsa, bunu gidermek için içine bir kaç tatlı kaşığı sıcak su ilave ederek tekrar sıvı hale getirebilirsiniz.). Sıvı haldeki çikolatamızı kekimizin üzerine bolca yayalım ve soğumaya bırakalım.

Diğer yandan 4 yemek kaşığı toz şeker ve birkaç damla sıvıyağı teflon tavada ısıtmaya başlayarak karamelize edelim. Sürekli karıştırmayı unutmayalım. Şekerin tamamı eriyip rengi karamel rengine döndükten sonra ocaktan alalım ve karıştırmaya devam edelim. Bu arada tahta kaşığımızı karamele dokundurp kaldıralım.









Tel tel olmaya başlayınca başka bir tahta kaşığa veya herhangi yuvarlak bir çubuğa pişirme kağıdı sararak tel tel ayrılan şekerimizi saralım. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi.

Bu aşamada şekerimiz çok çabuk donacaktır. Donan şekeri tekrar ocakta ısıtıp sıvılaştıralım ve işlemimize arzu ettiğimiz şekli verene kadar devam edelim. Ben kekin ortasında görünen fışkırma görüntüsünü elde ettikten sonra tel tel yapma işlemine devam ederek ayırdığım telleri yağlı kağıtta topladım. Sonradan bunları kekin üstü ve yanları için kullandım. Siz dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz..
Afiyet olsun...






Pazar, Kasım 05, 2006

Havuçlu Kek


Haftasonu lapa lapa yağan karın keyfini çıkara çıkara hem de ormanlık alanda araba keyfi yaptık. O yağan bembeyaz karı ne de çok özlemişim. Kar yağdığında hani bir sessizlik olur ya, dünya alem cennetten inercesine bembeyaz, tertemiz ve masum yağan kara saygı gösterir sanki. Kuşlar, şimdi yiyecek bir kaç küçük kırıntımız da örtüldü ne yapacağız sessizliğini yaşarken, bu sessizliği şaşkın ve sevinçle dışarıya koşan çocuk cıvıltıları bozuverir. Ne büyük keyiftir karnı tok evi sıcak bir çocuk için karda oyun oynamak! Nasıl ısınacağız derdiniz yoksa pencereden sessiz yağan karı izlerken bir yudum sıcak çay veya kahve yudumlamak da öyle! Ben oldum olası kışı sevmişimdir. Bunda bir Aralık çocuğu olmamın etkisi de yok değil. Ama ondan önce bu kış sevgisi, buz gibi soğuktan sıcacık eve girme özleyişi, evde tüm sevdiklerini birarada bulabilme sevgisidir benim için. Sonra, kar, dağ, kayak sevgisi gelir ki onların da yeri ayrıdır. Eğer imkanınız varsa bunlar sizi şehrin saçmasapanlığından, kargaşasından, kokusundan uzaklaştırıverir. Bu yüzdendir ki genelde yaz tatiline ayıracağımız parayı biz kış tatiline ayırmayı tercih ederiz. Yazın güneş altında, aman yandım, acaba bronzlaştım mı derdi yaşayacağıma kışın dağda kayaklarımla özgürlüğün keyfini yaşamayı terih ederim. Bilenler bilir bunun ne menem bir zevk, ne vazgeçilmez bir sevda olduğunu...
Dedim ya başında, eğer açlık ve ısınma derdiniz yoksa kış çok zevklidir. Ama asıl zevklisi, kıştan uyanış, o canım baharı bekleme zevkidir ki adına yeşil ümit derim ben, beyaz umut mevsiminden sonra yemek üstü tatlı gibi gelir insana...
Bu hafta sizlerle tam kışa uygun bol vitaminli bol içerikli bir kek paylaşmak istiyorum. Havuçlu, cevizli haşhaşlı kek!


Malzemeler:
1,5 sb dan biraz az şeker
3 yumurta
1 sb sıvıyağ
2 sb un
1 sb ceviz
½ sb fındık
4 adet orta boy havuç
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1/2 sb kuru üzüm
1 kahve fincanı haşhaş
kabartma tozu
vanilya

Yumurta ve şekeri mikserle çırpalım. Sıvıyağ ekleyip çırpmaya devam edelim. Un, vanilya ve kabartama tozunu ayrı bir kapta karıştırıp eleyerek karışıma ilave edelim ve ve kaşıkla karıştıralım. (Bu aşamada mikser kullanmayalım un hamura çok fazla yapışamasın yoksa fazla kabarmıyor). Daha önceden rendenin iri tarafıyla rendelediğimiz havuçlarımızı, cevizi, fındığı, unladığımız kuru üzümleri, muskat rendesini ve haşhaşı ekleyelim ve yağlanmış kek kalıbımıza dökerek 180 derece fırında içi pişene kadar pişirelim. İçinin pişip pişmediğini kürdan testiyle kontrol edelim. Dilerseniz üzerine soğuduktan sonra pudra şekeri de ilave ederek servis edebilirsiniz.. Ağızda dağılan, kıtır kıtır lezzdet bırakan bir kek oluyor içinde ceviz, fındık ve haşhaş sayesinde. Afiyet olsun..