Bombalak Poğaça
Arca’nın doğumgünü için annem buradaydı ve o curcunanın içinde çok pratik bir tarifle bana yardımcı oldu. Ben bunlara Bombalak diyeceğim. Çünkü öyle kabardılar ki bomba gibi oldular üstelik mayasız! Poğaçalardan tadınca bunun mayasız bir hamur olduğuna inanamadım! Öyle yumuşaktılar ki! Kesinlikle tavsiye ederim. Çok kısa zamanda yapılabilen olağanüstü yumuşaklıkta bir poğaça bu...Şeklini annem rulo şeklinde yaptı ama siz istediğiniz şekli verebilirsiniz.
Malzemeler:
2 yumurta (Sarıların biri üstüne sürmek için ayrılacak)
125 gr margarin (erimiş)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu
Yaklaşık 2 su bardağı un
Tuz
İçi için: Dilediğiniz her tü iç. Biz bunun içine soğan , kıyma, ve haşlanmış patates rendesi koyduk.
Yumurtalardan birinin sarısını poğaçaların üstüne sürmek için ayırıp kalanları malzemelerle karıştırıp çok yumuşak bir hamur yoğuralım. Annem genelde göz kararı yaptığı için ben de o curcuna da takip edemediğim için tam bir un miktarı veremedim ama annemin dediğine göre unu azar azar ilave ederek artık elimize yapışmadığı anda un ilave etmeyi kesmeliymişiz. Mayalı poğaça yumuşaklığında bir hamur olduğu için fazla un hamuru sertleştireceğinden istediğimiz gibi olmaz Ben de evde yaparken buna uyarak yapacağım. Unu azar azar ilave edip kıvamını bulunca eklemeyi keseceğim. Ama annemin göz kararına göre 2 su bardağı alıyormuş bu hamur. Söz ben evde yaptığımda un ölçüsünü tekrar ilave edeceğim.
Orta boy bir tepsi büyüklüğünde yuvarlaklar açıp bunları altıya bölerek iç malzemeyi ilave edip rulo yapalım. Üstlerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış tepsiye dizerek 180 derecede üstleri sararıncaya kadar pişirelim.
Afiyet olsun
diğer menüdekiler gibi poğaçalar da nefis görünüyor, benzer tarifi ben de yapmıştım güzel oluyor. sanırım seninkilerin mayalı gibi yumuşak olmasının nedeni unun azlığı ve kabartma tozununun 2 paket olması.
YanıtlaSilbir de bu şekilde deneyeyim, annenin ellerine sağlık...
sevgiler...
Teşekkür ederim Hatice güzel sözlerin için. Evet sanırım haklısın iki paket kabartma toznunun etkisi olabilir bu yumuşaklık.
YanıtlaSilSevgilerimle..
sevgili evren poğaçaları çok güzel oldu , azıcık bir hamurdan tam bir tepsi poğaça oldu ve yumuşacık
YanıtlaSilTeşekkürler, takipteyim
zerrin
poğaçalarınız çok güzel,bu tarifi aldığım günden beri,diğer tarifleri unuttum..mayalı poğaça gibi yumuşacık olan bu poğaçaları eşim ve çocuklar çok beğendi.. ellerinize sağlık..sevgilerimle.
YanıtlaSilÖzden merhaba, beğendiğinize çok sevindim. Sevgili anneciğimin ellerinden çıkan bu poğaçaları biz de çok seviyoruz..
YanıtlaSilAfiyet şeker olsun arkadaşım..
Bende dün bu tarifi denedim ama malesef tutmadi nedense. 2 bardak un yetmedi, 3,5 bardak kadar koydum ve hamur acilamayacak kadar yagli ve göz göz oldu. Yinede bi beze alip pogaca seklinde yaptim, bir kac beze daha alip elimle biraz daha un serpip yogurduktan sonra sekil verdim. Hepside kitir kitir oldu, acaba nerde hata yaptim?
YanıtlaSiltarifte de belirtmişim aslında mayasız bir hamur
YanıtlaSilolduğu için un miktarı fazla gelirse setleşebilir diye. kıtır bir hamu
elde etmenizin nedeni bu olabilir mi?Unu yavaş yavaş ekleyip ele
yapışmaz bir hal alana kadar ilave etmemiz gerekiyor.. Bir de 2 pk kabartma tozu kullanılması şart. siz karbonat kullandıysanız belki bundan da olabilir..
sevgiler
tarifinizi bugün denedim çok guzel oldu bayıldık.. tesekkurler...
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilbu tariften kaç poğaça çıkıyor acaba?
tarifinizi şimdi yapıcam umarım çok güzel olur ve beni konuklarıma utandırmaz.şimdi gidip yapiyim şu tarifi :)
YanıtlaSiltek kelimeyle harika
YanıtlaSilşimdi yaptım ve yiyiyoruz çok güzel oldu.artık favorim olur heralde.mayalı yapmaya gerek bile yok.çok sağolun valla.bu tarife göre 24 adet çıktı.çok güzel kabardılar.poful poful oldu.elinize sağlık
YanıtlaSilmerhaba, yumurtaların sarısı beyazı ayrılmayacak değil mi? sadece birisinin sarısını ayırıyoruz o kadar?
YanıtlaSilMerhaba Esra,
YanıtlaSilEvet canım sadece birini ayırıyoruz. Afiyet olsun...
Evren