Pazartesi, Haziran 19, 2006

Tarçınlı Kek


Bu haftaki tarifimiz de eşimin ablası sevgili Nuriye Ablamdan. Geçtiğimiz haftalarda kendisini ziyaret ettiğimizde her zamanki gibi hünerini gösterip çok lezzetli bir kek ikram etmişti bize. Hemen fotoğrafını çekip tarifini alıverdim. Tarçını sevenler için çok lezzetli bir kek. Bu arada farkındayım hala sizlerle İtalya resimlerimi paylaşacağım ama biliyorsunuz hamilelik dolayısı ile kendimi çok yorgun hissettiğim için resimleri düzenleyip boyutlarını ayarlamaya zaman yaratamıyorum. Beni affedin nooolur:)

Şimdi gelelim kekimizin tarifine..

Malzemeler:

1/2 su bardağı süt (200 ml)
1 pk kabartma tozu
2 yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
100 gr tereyağı
1 çk kakao
1 tepeleme tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra erimiş ve ılınmış tereyağı, süt, kakao ve tarçın ilave edielim. Başka bir kapta karıştırılan un ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyelim. Yağlanmış kek kalıbına dökerek 180 derece fırında ortalama 20-25 dakika pişirelim. (Kürdanla kontrol edildiğinde kürdan temiz çıkmalı.)

Bir bardak süt (hamileler) ya da soğuk bir bardak limonata eşliğinde (hamile olmayanlar) afiyetle yenir:)

Pazartesi, Haziran 12, 2006

Boşnak Böreği (Bursa Sarması:)


Merhaba,
Yine bir tarifle karşınızdayım. Hamileliğimin etkileri son sürat devam ederken bir yandan da bloğum boş kalmasın aman bu hafta ne yapıp koyacağım telaşları da hat safhada. Elimden geldiği kadar sizlerle değişik ve lezzetli tarifler paylaşmaya çalışıyorum. Yorgunluk ve halsizlikle baş etmeye çalışırken bazen zorlansam da çabalarım devam edecek.
Bu hafta sizlere Bursa’dan bir tarif vermek istiyorum. Bu tarifi alalı 3 ay olmasına rağmen ancak deneyip fotograflamak kısmet oldu. Tarif, canım dostum bitanecik arkadaşım Gülden’in annesine ait. Tarifin özel bir adı var mıydı hatırlamıyorum o yüzden ben bunlara Bursa Sarması diyeceğim diye yazmıştım dün bloğumu güncellerken, Güldenciğim mail atmış tarifi okuduktan sonra Hoşsun Evrenciğim iyi uydurmuşşsun böreğin adını ama ben anneme sordum böreğin adı Boşnak Böreğiymiş diye yazmış..Ben de hemen ekledim böreğin gerçek ismini bugün:) Bu böreği Güldenciğimin doğumgününde yapmıştı sevgili teyzeciğim ve biz parmaklarımızı yemiştik ben de hemen tarifini istemiştim. Kısmet bugüneymiş. İşte tarif ve uygulama resimleri..

Malzemeler:

1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 paket yaş maya( Ben 1 pk instant maya kullandım)
Tuz
alabildiği kadar un ( Yaklaşık 6 su bardağı (200ml) yapıyor

İçi:

3 Patates
Tuz
Karabiber
Maydanoz
Kırmızı biber

Haşlanmış patateslere malzemeler ilave edilir ve çatalla ezilir.

Yapılışı:

Malzemelerin hepsi karıştırılarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur ve yarım saat kadar kabarması için dinlendirilir. Hamur kabardıktan sonra hamurdan mandalin büyüklüğünde parçalar koparılarak neskafe fincanı tabağı büyüklüğünde açılır, bir tatlı kaşığı sıvı yağ sürülür ve iç malzemeden arzu edilen miktarda serilir. Sonra şekilde görüldüğü gibi önce yanlardan katlanır sonra üstten başlanarak rulo yaplır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Son olarak üzerine 2-3 kaşık sıvı yağda kavrulmuş un gezdirilir ve 180 derece fırına verilir. Pişme süresi yaklaşık 25 dakika. (Fırına vermeden bir yarım saat daha dinlendirilirse daha da yumuşak oluyorlar)
Afiyet olsun.

Pazartesi, Haziran 05, 2006

Panna Cotta ve Müjdemiz


Merhaba,
Öncelikle aşağıdaki resimle ilgili tüm arkadaşlarımın doğru tahmin yaptıklarını söylemek istiyorum. Evet ben bugün 6. haftamı bitirdim. Küçük Arca’mıza bir minik kardeş gelecek inşallah. Tek dileğim bu dönemi rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirmek ve hayırlısıyla yavrumu Ocak ayında kucağıma almak. Allah isteyen her kadına bu güzel duyguyu yaşatsın inşallah dualarım onlarla.
Şimdi hem hamile olup hem de havalar bu kadar sıcak giderken insanın canı soğuk şeyler istiyor elbette. Ben de bugün size İtalya’da yediğim ve çok sevdiğim Panna Cotta tatlısının tarifini vermek istiyorum. Biz ailecek çok beğendik bu tatlıyı. Hem sunumu çok şık oldu hem de lezzeti hafif ve güzel. Arca arka arkaya kaşık kaşık yedi inanın.

Malzemeler

200 ml kutu krema
2 su bardağı (200 ml) süt
½ su bardağı şeker
6 çorba kaşığı yoğurt
1 pk vanilya
2 tatlı kaşığı toz jelatin
½ çay bardağı su
1 pk Dr.Oetker mevye sosu (Frambuaz)


Yapılşı:

Jelatini ½ çay bardağı su ile sılatıp sıcak su dolu bir kasenin içine oturtalım ve benmari usulü eritelim.
Krema, süt ve şekeri ocak üstünde hafif şeker eriyene kadar ısıtalım ve çok ısınmadan ocaktan alıp yoğurt ve vanilyayı ekleyelim.(Karışım kesinlikle sıcak olmamalı yoksa yoğurt kesilir ve tatlı istediğimiz gibi ipeksi bir hal almaz!!!) İyice karıştırdıktan sonra jelatini karışıma ilave ederek karıştıralım ve mümkünse silikon kalıplara yoksa ıslattığımız veya streç filmle kapladığımız kalıplara boşaltıp buzdolabında 6 saat dinlendirelim. Tabaklara ters çevirip meyve sosuyla servis yapalım. Benim zamanın olsaydı meyve püresi ve nişastadan sosumu kendim hazırlardım ama hazırlarda işe yarıyor. Afiyet olsun..