Boşnak Böreği (Bursa Sarması:)

Merhaba,
Yine bir tarifle karşınızdayım. Hamileliğimin etkileri son sürat devam ederken bir yandan da bloğum boş kalmasın aman bu hafta ne yapıp koyacağım telaşları da hat safhada. Elimden geldiği kadar sizlerle değişik ve lezzetli tarifler paylaşmaya çalışıyorum. Yorgunluk ve halsizlikle baş etmeye çalışırken bazen zorlansam da çabalarım devam edecek.
Bu hafta sizlere Bursa’dan bir tarif vermek istiyorum. Bu tarifi alalı 3 ay olmasına rağmen ancak deneyip fotograflamak kısmet oldu. Tarif, canım dostum bitanecik arkadaşım Gülden’in annesine ait. Tarifin özel bir adı var mıydı hatırlamıyorum o yüzden ben bunlara Bursa Sarması diyeceğim diye yazmıştım dün bloğumu güncellerken, Güldenciğim mail atmış tarifi okuduktan sonra Hoşsun Evrenciğim iyi uydurmuşşsun böreğin adını ama ben anneme sordum böreğin adı Boşnak Böreğiymiş diye yazmış..Ben de hemen ekledim böreğin gerçek ismini bugün:) Bu böreği Güldenciğimin doğumgününde yapmıştı sevgili teyzeciğim ve biz parmaklarımızı yemiştik ben de hemen tarifini istemiştim. Kısmet bugüneymiş. İşte tarif ve uygulama resimleri..
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 paket yaş maya( Ben 1 pk instant maya kullandım)
Tuz
alabildiği kadar un ( Yaklaşık 6 su bardağı (200ml) yapıyor
İçi:
3 Patates
Tuz
Karabiber
Maydanoz
Kırmızı biber
Haşlanmış patateslere malzemeler ilave edilir ve çatalla ezilir.
Yapılışı:
Malzemelerin hepsi karıştırılarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur ve yarım saat kadar kabarması için dinlendirilir. Hamur kabardıktan sonra hamurdan mandalin büyüklüğünde parçalar koparılarak neskafe fincanı tabağı büyüklüğünde açılır, bir tatlı kaşığı sıvı yağ sürülür ve iç malzemeden arzu edilen miktarda serilir. Sonra şekilde görüldüğü gibi önce yanlardan katlanır sonra üstten başlanarak rulo yaplır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Son olarak üzerine 2-3 kaşık sıvı yağda kavrulmuş un gezdirilir ve 180 derece fırına verilir. Pişme süresi yaklaşık 25 dakika. (Fırına vermeden bir yarım saat daha dinlendirilirse daha da yumuşak oluyorlar)
Afiyet olsun.



Evrenciğim nefis olmuş bu börekler! Üstlerine kavrulmuş un sürülmesi çok ilginç geldi. Sen bu özel zamanlarında kendini blog için fazla yorma ama, dinlen, canın tembellik yapmak isterse bol bol yap, olur mu? Biz arşivle de idare ederiz bir müddet:)Sevgilerimle!
YanıtlaSilCanım öncelikle sana ve bebişine sağlıklı günler diliyorum, inşallah hamileliğini kolay atlatırsın ve dünyü tatlısı sağlıklı bir bebeğe kavuşursun. (amin) Börekte çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilSibelciğim günaydın, arkadaşımın annesi pek bir hamarattır ve bilmediği şey yoktur. Hal böyle olunca da ortaya çok lezzetli tarifler çıkartır..Bu tarif de onlardan biri işte. Bana da çok ilginç gelmişti uygulayınca farkı anlıyorsun..
YanıtlaSilTembellik konusuna gelince çook yorgun olduğum zamanlarda bu ahkkımı kullanacağım izninizle:)
Sevgiler..
Pembeli günaydın,
YanıtlaSiliyi dileklerin, güzel sözlerin ve yorumun için çok teşekkür ederim canım..
Sevgiler..
evren'cigim,
YanıtlaSilhamileliginin her ani çok güzel geçsin. suriye yazisina biraktigin mesaji simdi gördüm. ne zaman istersen gel sekerim, dikkatlice gezeriz!
tijen
Evren merhaba
YanıtlaSilsayfani ilk defa ziyaret ettim. cok hos hazirlamissin. Verdigin börek tarifi cok lezzetli görünüyor. Ellerine saglik. Benim sayfam cok yeni. Seni linklerime ekliyorum. Selamlar suna
www.mutfaksayfasi.blogspot.com
Evrencigim, borekler nefis gorunuyorlar. Yine cok hos bir tarif koymussun. Kendini fazla yormadan, guzel bir hamilelik gecir canim arkadasim. Hep iyi haberlerini duymak dilegiyle, operim.
YanıtlaSiloff borekler süper gorunuyor,
YanıtlaSilellerine saglık canım ve lütfen kendini yorma,
bu hamilelik oyle dugun hazırlıgına benzemez:)
bulantılar, halsizlikler cok zordur yorulma bu kadar, bebiş gelsin hele acısını cıkartırız senden:)
sevgilerimle,
figen
Evrencigim, cok guzel gorunuyorlar. Banada iki tane gonderiversen ordan diyorum (benim canim hala boyle seyler yapmak istemiyorda :)) ama yemeye hic itirazim olmaz...
YanıtlaSilTijen merhaba,
YanıtlaSilgüzel dileklerin için teşekkür ederim.. Geliyoruuum Tijeeeeeencim:)bekle beniiii!
Sevgiler..
Merhaba Suna,
YanıtlaSilSayfama hoşgeldin canım. Şimdi giridm sayfana çok hoş tarifler gördüm. Senden de çok şey öğreneceğiz anlaşılan..
Sevgiler..
Defneciğim merhaba,
YanıtlaSilTarifimi beğenmene çok sevindim. Elimden geldiği kadar devam etmeye çalışacağım bakalım. Zaten bebiş doğduktamn sonra bir süre uzak kalacağım şimdiden arşiv yapayım istiyorum kendime..
Sevgilerla canım..
Figenciğim merhaba,
YanıtlaSilmerak etme zaten istesem de yoramıyorum kendimi çünkü zaten hep yorgunum:) Bu yorgunluklar bitsin artık ya! Akşamları erken yatmaktan sıkıldım inan eşimin yüzünü göremiyorum valla. Çocukla ilgilenip onu yatırdıktan sonra bitmiş oluyorum sonrada olan eşime oluyor yazık..
Nezaketçiğim merhaba canım,
YanıtlaSilAman bunlar çok da sağlıklı öyle hergün yenecek şeyler değil zaten boşver yeme sen:) Arada bir değişiklik oluyor misafir falan geldiğinde işte. Ne de olsa karbonhidrat. Azı karar çoğu zarar. Yaparsan da sen bir tane ye gerisini ver evdekilere:)
Ben sana göndereyim diyeceğim biraz ama patatesli bunlar bozulur yolda:) Sana peynirlisinden yapayım ben bak o da güzel olur..
Evrencim börekler çok güzel görünüyor, eline sağlık... Blog için kendini yorma olur mu, özellikle de bu ilk aylar dikkat et kendine, arada güzel haberlerin bile yeter bize. Önemli olan bebiş ve sen... Sevgilerimle...
YanıtlaSilNilüferciğim merhaba,
YanıtlaSilyorumun için teşekkür ederim canım..
Merak etme sen dikkat ediyorum ben kendime.:) çok iyisin...
Sevgiler..
çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlıkk.
YanıtlaSilHarika görünüyor canım ellerine sağlık en kısa zamanda denenicekler listeme aldım. Bu arada hamileymişsin çok güzel dün akşam arkadaşım doğum yaptı benimde okadar tatlılarki onlar için herşeyi çekmeye değer Allah yardımcın olsun sağlıklı aynı sana benzeyen bi bebişin olsun :) Sevgilerimle Dilek
YanıtlaSilEvren,eline sağlık.Bu halinle uğraşıyorsun.Üstüne kavrulan un gezdirilmesi ilginç.Sağlıklı günler
YanıtlaSilCok guzel olmus gercekten. Ben de grupta tarifini okuyunca sekillerini cok merak etmistim. Patatesli borekleri de cok severim. Ellerine saglik Evren, bana hafta sonu gelecek misafirler icin cok guzel bir fikir verdin. Tesekkurler
YanıtlaSilYıldızcaa teşekküer ederim ..
YanıtlaSilsevgiler..
Dilekçiğim teşekkür ederim.
YanıtlaSilYaşını bilmiyorum ama düşünüyorsan darısı senin de başına inşallah diyeyim..
Çok tatlılar gerçekten.. Bambaşka bir duygu.
Sevgiler..
Münevver merhaba,
YanıtlaSilİşin ilginç yanı da bu zaten değişik bir görüntü veriyor hamura.. Böyle puslu puslu..
Teşekkür ederim.
sevgiler..
Evcil Kedi merhaba,
YanıtlaSilUmarım beğenirsin canım..
Denersen bana mutlaka geri dönüş yap olur mu merak ederim yoksa:)
Sevgiler...
slm evrencim
YanıtlaSilyari denemek istiyorum ama un ve yag miktarinida yazarsan sevinirim.merak ettigim bir seyde baska bir ic malzeme kullanilabilirmi yoksa özelligi patatesle yapilmasimi..
cok tskler simdiden..
sevgiler
selin
Selin merhaba,
YanıtlaSilUn veyağ miktarını yazmamışım diye birden telaşlandım mesajını okuyunca ama yazmışım canım..Malzemelerin olduğu yerde un da yağ da var:(
Her tür malzemeyle yapabilirsin elbette, seçimine kalmış...
Sevgiler.
slm evren
YanıtlaSilben üzerine sonradan kavurup dükülen un ve yag miktarini sormustum.3 kasik sivi yag ile ne kadar un anlaminda... ama sorun diil, Ben bugün yaptim zaten ..1 kasik unla sivi yagi kavurdum ama az oldu galiba..fakat lezzeti mükemmeldi.tsk ler bu güzel tarif icin..Sevgiler
Selin
güzel görünüyor gerçekten .Elinize sağlık . deneyipte güzel olursa o zaman daha iyi olur ama benim için.güzel günler dilerim.
YanıtlaSilSelamlar,
YanıtlaSilBoşnak böreği nefis olmuş ellerine sağlık.
Sevgiler,
damak tadı
Boşnak böreğini dün akşam yaptım.Tadı süper oldu ama benim börekler biraz iri oldu bi dahaki sefere daha ince ve küçük börekler yapacağım.Tek sorum size ben her böreğinin üzerine 1 çorba kaşığı
YanıtlaSilkavrulmuş sıvı yağ döktüm umarım doğrudur.Tarif için çokkk teşekkürler.....
MAvi 44 merhaba,
YanıtlaSilher böreğin üzerinde bir çorba kaşığı kavrulmuş sıvı yağ döktüm derken bir kaşığı sıvıyağda kavrulmuş un mu demek istiyorsun acaba tam olarak anlamadım?tarifte dediğim gibi sıvıyağda kavrulmuş un olacak böreğin üzerine döktüğün..
sevgiler..
Sanırım anlatamadım ben.Her böreğin üzerinde 1 kaşık unla kavrulmuş sıvıyağ yeterlimi.Ben bu yağ kısmını pek anlayamadım aslında.Ne kadar un koyup kavuracağız ve ne kadar dökceğeiz böreklerin üzerine.Kolay gelsin...
YanıtlaSilMavi44 merhaba,
YanıtlaSil3 kaşık sıvıyağda 1 kaşık unu kavurup azar azar böreklerin üzerine dökülecek. Sanırım börek başına bir tatlı kaşığı kadar ediyor. Ama sen istersen ağız tadına göre bu miktarı artırabilirsin mesajında söylediğin gibi börek başın abir yemek kaşığı yettiyse o kadar da kullanabilirsin. Tamamen arzunuza göre...
Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » »
YanıtlaSil