Çikolatalı Kahveli Kek

Haftasonu arkadaşlarımıza davetliydik. Giderken çayın yanında yemek için kahve aromalı bol çikolatalı bir kek yaptım. Hem çikolata krizimi bastırsın hem de haftasonu yoğunluğundan dolayı içmeye fırsat bulamadığım bir fincan türk kahvesinin yerine geçsin diye:) Bu kez süsleme aşamasında şeker çalışması denedim. Karamelleştirilmiş şekerle çalışmak çok zordur fakat keke veya pastaya hem bir zerafet hem de üzerinde çok çalışılmış olduğu mesajını verir. Şekerle çalışmak zordur çünkü çok çabuk donar ve kıvamı kaybolur bu yüzden çok hızlı olmak gerekir. Şeker, işimiz bitmeden donarsa telaş yapmaya gerek yok, onun da bir kolayı var aşağıda açıkladığım şekilde. Yine de etrafın batmasını göze almanız gerekir ne de olsa şeker uslu durmayan bir çocuk gibidir.
Arkadaşlarımızla o akşam çok güzel vakit geçirdik. Becerikli arkadaşım sevgili Ceydacığım çok lezzetli bir tuzlu kek yapmıştı, yanına da benim tatlım pek bir yakıştı. Eline sağlık arkadaşım...
Sözü fazla uzatmadan kekin tarifini vermek istiyorum.

Malzemeler :

Kek:

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 türk kahvesi fincanı nişasta
100 gr tereyağı
1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ

3 yemek kaşığı yoğurt
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
1 pk bitter çikolata
4 yemek kaşığı toz kakao
3 tatlı kaşığı nescafe
2 yemek kaşığı rom veya kahve likörü
1 çay bardağı vişne (Dondurulmuş da olabilir)

Üst kaplama:
2 pk bitter çikolata (160 gr)

Şeker Çalışması için:
4 çorba kaşığı toz şeker
Birkaç damla sıvıyağ

Yapılışı:
Kek için yumurta ve şekeri çırpalım. Tereyağını ocakta eritip ateşten alarak içine çikolatayı kırıp nescafeyi de ekledikten sonra iyice eritip ılıtalım. Ilınan tereyağlı karışımı ve sıvıyağı yumurtalara ekleyelim ve çırpalım. Un, nişasta, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu başka bir kapta karıştırıp karışıma yedirelim. Son olarak rom veya kahve likörünü ve vişneleri de ilave edelim. Baton kalıbımızın her tarafını alüminyum folyo ile kapladıktan sonra karışımı ilave edelim ve 185 derecede 45 dakika pişirelim. Alüminyum folyo ısıyı daha hızlı iletebildiği için keki ara ara kontrol etmekte yarar var. 45 dakikadan önce de pişebilir, fırından fırına değişkenlik gösterebileceği için. Kürdan batırdığınızda kuru çıkmalı.

Kekimiz soğuduktan sonra üzerini kaplamak için 2 paket çikolatayı benmari usulü eritelim. (Bu eritme aşamasında çikolatanız fazla ısıdan veya alttaki kaptan çıkan buhardan etkilenerek katılaşırsa, bunu gidermek için içine bir kaç tatlı kaşığı sıcak su ilave ederek tekrar sıvı hale getirebilirsiniz.). Sıvı haldeki çikolatamızı kekimizin üzerine bolca yayalım ve soğumaya bırakalım.

Diğer yandan 4 yemek kaşığı toz şeker ve birkaç damla sıvıyağı teflon tavada ısıtmaya başlayarak karamelize edelim. Sürekli karıştırmayı unutmayalım. Şekerin tamamı eriyip rengi karamel rengine döndükten sonra ocaktan alalım ve karıştırmaya devam edelim. Bu arada tahta kaşığımızı karamele dokundurp kaldıralım.









Tel tel olmaya başlayınca başka bir tahta kaşığa veya herhangi yuvarlak bir çubuğa pişirme kağıdı sararak tel tel ayrılan şekerimizi saralım. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi.

Bu aşamada şekerimiz çok çabuk donacaktır. Donan şekeri tekrar ocakta ısıtıp sıvılaştıralım ve işlemimize arzu ettiğimiz şekli verene kadar devam edelim. Ben kekin ortasında görünen fışkırma görüntüsünü elde ettikten sonra tel tel yapma işlemine devam ederek ayırdığım telleri yağlı kağıtta topladım. Sonradan bunları kekin üstü ve yanları için kullandım. Siz dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz..
Afiyet olsun...






Yorumlar

  1. Evren'ciğim,
    Çok güzel, gerçekten çok güzel olmuş şeker çalışman. Bu arada rom yada likör yerine başka ne kullanabilirim ?

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık demeyi unutmuşum canım :)

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık çok güzel görünüyor kolaylıklar diliyorum kendine iyi bak sevgiler Ebru

    www.blogcu.com/mutfaksepeti

    YanıtlaSil
  4. çok şık olmuş ellerine sağlık.

    seda
    tarifname.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Evrenciğim çok değişik bir süsleme olmuş ellerine sağlık.
    www.blogcu.com/pembeli

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor,Ellerinize sağlık...

    Selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Evrencim ellerine sağlık, süslemen gayet hoş olmuş...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Bocuruk merhaba canım , teşekkür ederim.. Rom veya likör düşünda meyve şurupları koyabilirsin..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Ebru merhaba,
    teşekkür ederim canım..
    beğendiğine sevindim

    YanıtlaSil
  10. Pembeli merhaba,
    teşekkür ederim canım beğendiğine sevindim.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Serinmavi merhaba,
    çopk teşekkür ederim güzel yorumun için..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Nilüferciğim merhaba
    teşekkür ederim beğendiğine çok sevindim..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Evren'ciğim,
    Çok güzel ve bir o kadarda enfes bir pasta olmuş ellerine sağlık.Kahveli pastalara rom çok yakışıyor supersin..Hele karamelize şekerler tek kelime enfes..Sana ve ailene mutlu bir hafta sonu diliyorum..Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar