Cuma, Eylül 09, 2011

Zerdeçallı Patates Eşliğinde Patlıcan Soslu Fırında Somon

Zerdeçallı Patates Eşliğinde Patlıcan Soslu Fırında Somon

Somon değişik bir balıktır. Ya çok seversiniz ya nefret edersiniz. Somonun ağır kokusunu herkes sevmez. Ama seven de vazgeçemez. Piyasada somonla ilgili kokusunu baskılayıcı değişik tarifler var. Benimki de onlardan biri. Sarımsak, köz patlıcan ve köz kırmızı biberle hazırlanan sosla marine edilen ve pişirilen somonu yemeye doyamayacaksınız. Biz çook seviyoruz. Özellikle kılçıksız oluşu nedeniyle çocuklar tarafından da sevilerek tüketiliyor. Bir deneyin bakalım sevecek misiniz? Size küçük bir tavsiye. Yağlı bir balık olduğu için çok fazla tüketemezsiniz. Kişi başı küçük bir porsiyon yeterli olacaktır. Yanında garnitür de olacağı için kesin doyarsınız hiç merak etmeyin.

Malzemeler: 1 adet orta boy patlıcan 2 adet salçalık kırmızı biber 6 diş sarımsak 5 çorba kaşığı zeytinyağı Maydonoz 6 orta boy patates 1 tatlı kağığı zerdeçal yarım çay kaşığı sarımsak tozu veya 1 diş ezilmiş sarımsak Yapılışı: Patatesleri küp küp doğrayalım, az sıvıyağ, tuz, zerdeçal ve sarımsak veya sarımsak tozu ile karıştırıp fırına verelim. Patlıcan ve kırmızı biberleri közleyip ince ince kıyalım. 6 diş ezilmiş sarımsak, kıyılmış maydonoz, tuz, zeytinyağı, kıyılmış patlıcan ve biberleri iyice karıştıralım. Somonlarımızı yıkadıktan sonra somonların altına ve üstüne bu sostan bolca sürelim (altlarına daha az üstlerine daha çok olsun) teflon tepsiye veya pişirme kağıdı serilmiş normal tepsiye dizelim ve 200 derecede yaklaşık 15-20 dakika pişirelim. Somonların yanlarında beyaz sıvının oluştuğunu gördüğümüzde pişmeye yakın demektir. Patateslerle servis edelim.. Afiyet olsun...