Salı, Mayıs 02, 2006

Portakallı Çilli Kek


Aslında bu hafta bir yemek tarifi verecektim. Haftasonu yaptığım ve fotoğrafladığım bir yemek, ancak son günlerde bir halsizlik, bir yorgunluk çöktü ki üstüme sormayın. Kolumu bile kıpırdatmaya gücüm yok. Daha önce yapıp resmini çektiğim bir kek tarifini koyayım da bari bloğum boş kalmasın dedim, aslında bunu bile yerleştirecek gücü zor buldum kendimde. Ama bir tarif vermeden de içim rahat etmedi açıkçası. Sanırım grip belirtileri göstermeye başladım. Sonum, yatak döşek yatmak olacak anlaşılan. E tabi mevsim de uygun, ofiste hasta olanlar da var, durumu çok müsait anlayacağınız. O kadar da dikkat ediyorum kendime ama olmuyor işte. Millet arkası açık ayakkabı giymeye başladı ben de hala uzun kışlık çizmeler duruyor. Neyse, kendimden bahsederek sözü fazla uzatmayayım. İşte bu lezzetli kekin tarifi aşağıda. Oğluşum bu keke bayıldı belirtmeden geçmeyeyim dedim.


Malzemeler:

1 su bardağı şeker
3 yumurta
3 çorba kaşığı haşhaş
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 portakal kabuğu rendesi
1/2 su bardağı portakal suyu
2,5 su bardağı un
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
1 fiske tuz
Üzeri için pudra şekeri

Yapılışı:

Şeker, yumurta ve yağı şeker eriyene kadar iyice çırpalım. Portakal suyunu ilave edelim biraz daha çırptıktan sonra haşhaşı ekleyelim. Un, kabartma tozu ve vanilyayı bir kapta karıştıralım ve eleyerek karışıma ilave edelim. İyice yağladığımız kek kalıbımıza dökerek 180 derecede 40 dakika kadar pişirelim. Kürdan batırdığımızda kuru çıkmalı.Soğuduktan sonra üzerne bolca pudra şekeri serpelim. Küçük bir not, yukarıdaki malzemelerle küçük bir kek çıkıyor. Bu nedenle geniş bir kek kalıbı kullanmayın. Baton bir kek kalıbı uygun olabilir. Ben şekilli olsun diye ortası delikli olanlardan kullandım ama karışım az geldi ve yüksekliği az olan bir kekim oldu. Çok yumuşak bir kek olduğu için de çıkartmaya çalışırken parçalanır gibi oldu. Bundan sonra bu keki yaparken baton kalıp kullanacağım. Hem daha kabarık bir kekim olur hem de kalıptan çıkarması kolay olur. Keki topkek kalıplarında bile yapabiliriz aslında..
Afiyet olsun..

27 yorum:

  1. Evrenciğim çok ama çok geçmiş olsun canım benim, hastalanmaya başladığını hissediyorsan canım şu reçeteyi uygula derim: sıcak su+ ıhlamur+limon suyu+ 1 tatlı kaşığı bal... Bunu mümkün olduğunca iç ki canım olayı daha çabuk atlatabilelim. Kekin çok çok güzel olmuş ama hastalandığını halsiz olduğunu duyunca keyfim kaçtı, keşke elimde olsa da bir tabak çorba uzatıversem arkadaşıma :( Sevgiler canım, çok çok öpüyorum, bu arada oğluşuma dikkat et... annesi...

    YanıtlaSil
  2. Evrencigim, cok gecmis olsun. Bahar yorgunlugu da eklenmistir simdi bu hastaligin uzerine. Aman biraz dinlenmeye ozen goster bir iki gun, umarim cabucak atlatacaksin. Kekini cok sevdim, eline saglik. Yaparken tavsiyelerine de dikkat ederim. Cok operim, sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Canım Safranım, teşekkür ederim arkadaşım. Ihlamuru severim akşama yapayaım aklınla bin yaşa.. Bol limonlu iyi gelir valla inşallah gribe çevirmeden atlatırım. Çok öpüyorum seni.. Eksik olma canım benim...Kargoyla gelmez mi çorba:)

    YanıtlaSil
  4. Nezaketim merhaba,
    Zaten hastalıktan önce bu yorgunluk çok feci yaptı beni. Henüz tam grip olmadım.Bademciklerim şişti ve birde halsizlik. Öyle akıntı falan yok henüz.. Sanırım dediğin gibi baharın etkisi çok fazla.. Teşekkür ederim arkadaşım ilgin için.
    Öpüyorum seni..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Geçmiş olsun Evrencim. Safranın reçetesi güzelmiş onu dene gerçekten. Bir de hastalıktan korunmak için sabahları elma sirkeli ballı su içmeni öneririm.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim Nilüferciğim,
    İnşallah bu kadarla kalır arkadaşım..Elma sirkeli ballı su nasıl bir işleve sahip bilgilendirir misin beni?
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Evrencigim, gecmis olsun. Gecis donemi, hemen yakalar boyle yorgun dusunce. Tam da bir recetem var, onu yazayim Evren icin dedim ki ne goreyim, Safrancigim yazmis bile recetemin aynisini:) Mutlaka yap, en azindan biraz yumusatir. Corba kargoyla gelse, taaa buralardan gonderecegim ama...
    Kekin cok guzel gorunuyor.
    Operim.

    YanıtlaSil
  8. Defneciğim, düşünmen bile yeter canım. Ben çok tembel biriyim galiba. Arkadaşlarım üşenmeyip bana reçeteler yazıyor ben yapmaya üşeniyorum. Akşam eve gidince yaparım demiştim ama olmadı yine..Şimdi bir limonlu sallama ıhlamur çayı hazırlayayım kendime bari..Ofiste bu kadar oluyor
    Sevgilerimle,
    Evren

    YanıtlaSil
  9. Evrencim hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiriyor diye biliyorum. Ayrıca bir arkadasimin bloguna bakarsan bu konuda bilgilendirmis...
    http://dogaladonus.blogspot.com
    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  10. Nilüfer, canım,
    teşekkür ederim.
    Öptüm...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba bende sitenizi melek ablanın sitesine yazdığınız yorumdan buldum :) Öncelikle göçmiş olsun, tarifleriniz çok güzel.

    YanıtlaSil
  12. Pembeli merhaba,
    Teşekkür ederim. Ne güzle böyle birçok kişiyi tanıma fırsatı yakalamış oluyoruz. Siteni ziyaret ettim. Ne güzel mamalar yapmısşın ellerine sağlık..
    Sevgiler
    Evren

    YanıtlaSil
  13. Geçmiş olsun canım bu ara salgın var sanırım herkez hasta bende ıhlamur kabuk tarçın limon kaynattım öyle düzeldim tavsiye ederim bu arada kekinde harika olmuş bayıldım çok cici www.blogcu.com/dileks

    YanıtlaSil
  14. ustekı benım deneme yapayım dedım hashası kurumu kullanıyorsumuz tşk sevgiler

    YanıtlaSil
  15. merhaba evren
    ziyaretin için teşekkür ederim ve geçmiş olsun bu arada...çilli kek çok güzel ve farklı ellerine sağlık...sıkça görüşmek dileğiyle...sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Dilek merhaba canım,
    teşekkür ederim. Salgın olduğu konusuna katılıyorum. Ofiste başladı kendini göstermeye. Şimdilik iyiyim bakalım inşallah ilerlemez bu kadarla kalır..Keki beğendiğine sevindim, inan tadı da bir o kadar güzel..
    Bu arada sitendeki başlık bölümündeki portakallar limonlar tam bana uygun vallahi canım çekti şimdi..Tariflerin de harika görünüyor ellerine sağlık..
    Sevgilerimle

    Evren

    YanıtlaSil
  17. Anonymous merhaba,
    keşke ismini yazsaydın böyle anonim diye hitap etmek zor oluyor.
    Haşhaşı taneli haliyle fırınlamadan kullanıyorum. Zaten fırında pişeceği için fırınlama ihtiyacı duymuyorum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Melek merhaba,
    Seni sık sık ziyaret edeceğim artık bırakmam:)
    Keki denersen yorumunu mutlaka bırak olur mu?
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. ah canım bende beğenmiştim ama kimsenin sesi çıkmayınca değiştirdim yine onları geri koyayım bari dimi daha iyiydi iyi akşamlar diliyorum

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Evren, geçmiş olsun, umarım daha iyisindir? Ben bu keki dün akşam yaptım. Ama ben haşhaş ezmesi koydum:)) Napim evde bolca ezmem vardı, yemekle bitecek gibi değil ve son kullanma tarihi yaklaşmış, ben de senin kekini yapıverdim. Şahane oldu! Baton kalıp kullandım, küçük kalıbım tam yetti, çok da kolay çıktı kalıptan. Dediğin gibi yumuşacık oldu, mis kokulu bir kek! Kardeşim dayanamayıp gece yatmadan önce kocaman bir dilim yedi, ben o kadarına cesaret edemeyip kahvemin yanına iki lokma aldım:) Teşekkürler bu nefis tarif için, herkese tavsiye ederim!

    YanıtlaSil
  21. portakal nasil da yakisiyor keke degil mi?
    ellerine saglik sevgili evren ve en kisa zamanda iyi olman dilegiyle.
    tijen

    YanıtlaSil
  22. Bence de portakallar daha iştah açıcı duruyordu Dilekçiğim:)

    YanıtlaSil
  23. Afiyet olsun Sibelciğim. Eminim çok lezzetli olmuştur. Haşhaş bu! Sadece seninki çilli olmamış o kadar:)) Ben de iştahıma çok zoe sahip oluyorum bu tür lezzetli keklerde içimden oturup şöyle kocama kocaman iki üç dilim yemek geliyor ama nerdeeeee...Birgün yapacağım ama..Hatta kek de değilde çikolatalı pasta da deneyeceğim. Kocamanın kocamanı bir dilimle !
    Benim hastalık durumum bir tuhaf şu aralar.. Haftasonu gayet iyiydim, bu sabah şiş bademciklerle kalktım yine, havalar ısınmadan kendime gelemeyeceğim ben galiba.. İlgin için teşekkür ederim canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. Hem de nasıl Tijen. Çok yönlü bir meyve.. Herşeye yakışıyor mübarek:) İyi dileklerin için teşekkür ederim..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. merhaba evren iadeyi ziyarete geldim. Siteni daha öncede ziyaret etmiştim.Önce geçmiş olsun.umarım artık iyleşmisindir yeni tariflerini bekliyorum.Buarada haşhaşın olduğu herşeyi yerim kekinçok güzel görünüyor bende deneyceğim ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  26. Hoşgeldin ve teşekkür ederim Armeda. Hala bademciklerim ağrımaya devam ediyor onun dışında iyi hissediyorum..Her zaman beklerim.. Yeni tarifler gelecek inşallah bu hafta ve önümüzdeki hafta yoğunum ondan sonra rahatlayacağım inşallah..
    Sevgiler

    YanıtlaSil