Boşnak Böreği (Bursa Sarması:)


Merhaba,
Yine bir tarifle karşınızdayım. Hamileliğimin etkileri son sürat devam ederken bir yandan da bloğum boş kalmasın aman bu hafta ne yapıp koyacağım telaşları da hat safhada. Elimden geldiği kadar sizlerle değişik ve lezzetli tarifler paylaşmaya çalışıyorum. Yorgunluk ve halsizlikle baş etmeye çalışırken bazen zorlansam da çabalarım devam edecek.
Bu hafta sizlere Bursa’dan bir tarif vermek istiyorum. Bu tarifi alalı 3 ay olmasına rağmen ancak deneyip fotograflamak kısmet oldu. Tarif, canım dostum bitanecik arkadaşım Gülden’in annesine ait. Tarifin özel bir adı var mıydı hatırlamıyorum o yüzden ben bunlara Bursa Sarması diyeceğim diye yazmıştım dün bloğumu güncellerken, Güldenciğim mail atmış tarifi okuduktan sonra Hoşsun Evrenciğim iyi uydurmuşşsun böreğin adını ama ben anneme sordum böreğin adı Boşnak Böreğiymiş diye yazmış..Ben de hemen ekledim böreğin gerçek ismini bugün:) Bu böreği Güldenciğimin doğumgününde yapmıştı sevgili teyzeciğim ve biz parmaklarımızı yemiştik ben de hemen tarifini istemiştim. Kısmet bugüneymiş. İşte tarif ve uygulama resimleri..

Malzemeler:

1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 paket yaş maya( Ben 1 pk instant maya kullandım)
Tuz
alabildiği kadar un ( Yaklaşık 6 su bardağı (200ml) yapıyor

İçi:

3 Patates
Tuz
Karabiber
Maydanoz
Kırmızı biber

Haşlanmış patateslere malzemeler ilave edilir ve çatalla ezilir.

Yapılışı:

Malzemelerin hepsi karıştırılarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur ve yarım saat kadar kabarması için dinlendirilir. Hamur kabardıktan sonra hamurdan mandalin büyüklüğünde parçalar koparılarak neskafe fincanı tabağı büyüklüğünde açılır, bir tatlı kaşığı sıvı yağ sürülür ve iç malzemeden arzu edilen miktarda serilir. Sonra şekilde görüldüğü gibi önce yanlardan katlanır sonra üstten başlanarak rulo yaplır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Son olarak üzerine 2-3 kaşık sıvı yağda kavrulmuş un gezdirilir ve 180 derece fırına verilir. Pişme süresi yaklaşık 25 dakika. (Fırına vermeden bir yarım saat daha dinlendirilirse daha da yumuşak oluyorlar)
Afiyet olsun.

Yorumlar

  1. Evrenciğim nefis olmuş bu börekler! Üstlerine kavrulmuş un sürülmesi çok ilginç geldi. Sen bu özel zamanlarında kendini blog için fazla yorma ama, dinlen, canın tembellik yapmak isterse bol bol yap, olur mu? Biz arşivle de idare ederiz bir müddet:)Sevgilerimle!

    YanıtlaSil
  2. Canım öncelikle sana ve bebişine sağlıklı günler diliyorum, inşallah hamileliğini kolay atlatırsın ve dünyü tatlısı sağlıklı bir bebeğe kavuşursun. (amin) Börekte çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Sibelciğim günaydın, arkadaşımın annesi pek bir hamarattır ve bilmediği şey yoktur. Hal böyle olunca da ortaya çok lezzetli tarifler çıkartır..Bu tarif de onlardan biri işte. Bana da çok ilginç gelmişti uygulayınca farkı anlıyorsun..
    Tembellik konusuna gelince çook yorgun olduğum zamanlarda bu ahkkımı kullanacağım izninizle:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Pembeli günaydın,
    iyi dileklerin, güzel sözlerin ve yorumun için çok teşekkür ederim canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. evren'cigim,
    hamileliginin her ani çok güzel geçsin. suriye yazisina biraktigin mesaji simdi gördüm. ne zaman istersen gel sekerim, dikkatlice gezeriz!
    tijen

    YanıtlaSil
  6. Evren merhaba
    sayfani ilk defa ziyaret ettim. cok hos hazirlamissin. Verdigin börek tarifi cok lezzetli görünüyor. Ellerine saglik. Benim sayfam cok yeni. Seni linklerime ekliyorum. Selamlar suna
    www.mutfaksayfasi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. Evrencigim, borekler nefis gorunuyorlar. Yine cok hos bir tarif koymussun. Kendini fazla yormadan, guzel bir hamilelik gecir canim arkadasim. Hep iyi haberlerini duymak dilegiyle, operim.

    YanıtlaSil
  8. off borekler süper gorunuyor,
    ellerine saglık canım ve lütfen kendini yorma,
    bu hamilelik oyle dugun hazırlıgına benzemez:)
    bulantılar, halsizlikler cok zordur yorulma bu kadar, bebiş gelsin hele acısını cıkartırız senden:)
    sevgilerimle,
    figen

    YanıtlaSil
  9. Evrencigim, cok guzel gorunuyorlar. Banada iki tane gonderiversen ordan diyorum (benim canim hala boyle seyler yapmak istemiyorda :)) ama yemeye hic itirazim olmaz...

    YanıtlaSil
  10. Tijen merhaba,
    güzel dileklerin için teşekkür ederim.. Geliyoruuum Tijeeeeeencim:)bekle beniiii!
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Suna,
    Sayfama hoşgeldin canım. Şimdi giridm sayfana çok hoş tarifler gördüm. Senden de çok şey öğreneceğiz anlaşılan..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Defneciğim merhaba,
    Tarifimi beğenmene çok sevindim. Elimden geldiği kadar devam etmeye çalışacağım bakalım. Zaten bebiş doğduktamn sonra bir süre uzak kalacağım şimdiden arşiv yapayım istiyorum kendime..
    Sevgilerla canım..

    YanıtlaSil
  13. Figenciğim merhaba,
    merak etme zaten istesem de yoramıyorum kendimi çünkü zaten hep yorgunum:) Bu yorgunluklar bitsin artık ya! Akşamları erken yatmaktan sıkıldım inan eşimin yüzünü göremiyorum valla. Çocukla ilgilenip onu yatırdıktan sonra bitmiş oluyorum sonrada olan eşime oluyor yazık..

    YanıtlaSil
  14. Nezaketçiğim merhaba canım,
    Aman bunlar çok da sağlıklı öyle hergün yenecek şeyler değil zaten boşver yeme sen:) Arada bir değişiklik oluyor misafir falan geldiğinde işte. Ne de olsa karbonhidrat. Azı karar çoğu zarar. Yaparsan da sen bir tane ye gerisini ver evdekilere:)
    Ben sana göndereyim diyeceğim biraz ama patatesli bunlar bozulur yolda:) Sana peynirlisinden yapayım ben bak o da güzel olur..

    YanıtlaSil
  15. Evrencim börekler çok güzel görünüyor, eline sağlık... Blog için kendini yorma olur mu, özellikle de bu ilk aylar dikkat et kendine, arada güzel haberlerin bile yeter bize. Önemli olan bebiş ve sen... Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Nilüferciğim merhaba,
    yorumun için teşekkür ederim canım..
    Merak etme sen dikkat ediyorum ben kendime.:) çok iyisin...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlıkk.

    YanıtlaSil
  18. Harika görünüyor canım ellerine sağlık en kısa zamanda denenicekler listeme aldım. Bu arada hamileymişsin çok güzel dün akşam arkadaşım doğum yaptı benimde okadar tatlılarki onlar için herşeyi çekmeye değer Allah yardımcın olsun sağlıklı aynı sana benzeyen bi bebişin olsun :) Sevgilerimle Dilek

    YanıtlaSil
  19. Evren,eline sağlık.Bu halinle uğraşıyorsun.Üstüne kavrulan un gezdirilmesi ilginç.Sağlıklı günler

    YanıtlaSil
  20. Cok guzel olmus gercekten. Ben de grupta tarifini okuyunca sekillerini cok merak etmistim. Patatesli borekleri de cok severim. Ellerine saglik Evren, bana hafta sonu gelecek misafirler icin cok guzel bir fikir verdin. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  21. Yıldızcaa teşekküer ederim ..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Dilekçiğim teşekkür ederim.
    Yaşını bilmiyorum ama düşünüyorsan darısı senin de başına inşallah diyeyim..
    Çok tatlılar gerçekten.. Bambaşka bir duygu.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. Münevver merhaba,
    İşin ilginç yanı da bu zaten değişik bir görüntü veriyor hamura.. Böyle puslu puslu..
    Teşekkür ederim.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. Evcil Kedi merhaba,
    Umarım beğenirsin canım..
    Denersen bana mutlaka geri dönüş yap olur mu merak ederim yoksa:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. slm evrencim
    yari denemek istiyorum ama un ve yag miktarinida yazarsan sevinirim.merak ettigim bir seyde baska bir ic malzeme kullanilabilirmi yoksa özelligi patatesle yapilmasimi..
    cok tskler simdiden..
    sevgiler
    selin

    YanıtlaSil
  26. Selin merhaba,
    Un veyağ miktarını yazmamışım diye birden telaşlandım mesajını okuyunca ama yazmışım canım..Malzemelerin olduğu yerde un da yağ da var:(
    Her tür malzemeyle yapabilirsin elbette, seçimine kalmış...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  27. slm evren
    ben üzerine sonradan kavurup dükülen un ve yag miktarini sormustum.3 kasik sivi yag ile ne kadar un anlaminda... ama sorun diil, Ben bugün yaptim zaten ..1 kasik unla sivi yagi kavurdum ama az oldu galiba..fakat lezzeti mükemmeldi.tsk ler bu güzel tarif icin..Sevgiler
    Selin

    YanıtlaSil
  28. güzel görünüyor gerçekten .Elinize sağlık . deneyipte güzel olursa o zaman daha iyi olur ama benim için.güzel günler dilerim.

    YanıtlaSil
  29. Selamlar,
    Boşnak böreği nefis olmuş ellerine sağlık.

    Sevgiler,
    damak tadı

    YanıtlaSil
  30. Boşnak böreğini dün akşam yaptım.Tadı süper oldu ama benim börekler biraz iri oldu bi dahaki sefere daha ince ve küçük börekler yapacağım.Tek sorum size ben her böreğinin üzerine 1 çorba kaşığı
    kavrulmuş sıvı yağ döktüm umarım doğrudur.Tarif için çokkk teşekkürler.....

    YanıtlaSil
  31. MAvi 44 merhaba,
    her böreğin üzerinde bir çorba kaşığı kavrulmuş sıvı yağ döktüm derken bir kaşığı sıvıyağda kavrulmuş un mu demek istiyorsun acaba tam olarak anlamadım?tarifte dediğim gibi sıvıyağda kavrulmuş un olacak böreğin üzerine döktüğün..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  32. Sanırım anlatamadım ben.Her böreğin üzerinde 1 kaşık unla kavrulmuş sıvıyağ yeterlimi.Ben bu yağ kısmını pek anlayamadım aslında.Ne kadar un koyup kavuracağız ve ne kadar dökceğeiz böreklerin üzerine.Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  33. Mavi44 merhaba,
    3 kaşık sıvıyağda 1 kaşık unu kavurup azar azar böreklerin üzerine dökülecek. Sanırım börek başına bir tatlı kaşığı kadar ediyor. Ama sen istersen ağız tadına göre bu miktarı artırabilirsin mesajında söylediğin gibi börek başın abir yemek kaşığı yettiyse o kadar da kullanabilirsin. Tamamen arzunuza göre...

    YanıtlaSil
  34. Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » »

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar