Perşembe, Şubat 23, 2006

Kıtır ve Islak Kek




Hem kıtır hem ıslak nasıl oluyor diyeceksiniz şimdi başlığı okuyunca eminim, ama tarif böyle işte napayım:)
Bu tarif üstü kıtır içi yumuşak olan bir tür bisküviyi andırıyor. Lezzeti süper!

Malzemeler:

100 gr tereyağı
1,5 kare paket bitter çikolata
250 gr (büyük su bardağı ) toz şeker
3 yumurta
3 fincan (türk kahvesi) hindistan cevizi rendesi
1 fincan un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
bir çimdik tuz
4 tatlı kaşığı acıbadem likörü

Yapılışı:
yumurtaları yüksek hızda 30 sn kadar çırpıyoruz ve şekeri ekleyip düşük hızda 2-3 dak daha çıpmaya devam ediyoruz. Erimiş tereyağına sıcakken, parçaladığımız çikolataları ekleyip eritiyoruz ve yumurtalı karışıma ilave ediyoruz. Biraz daha çırpıyoruz (10 sn kadar). Un ve kalan malzemeleri ilave edip kaşıkla çok az yediriyoruz. Kare veya dikdörtgen bir tepsiye yağlı kağıt serip karışımı döküyoruz ve 180 derece fırında 35 dak pişiriyoruz. Kürdan batırdığımızda kürdan biraz kirli çıkacak ama üstü pişmiş olacak. Bisküvinin özelliği içinin biraz yumuşak olması. Fırından çıktıktan sonra biraz ılıtıp kesiyoruz ve üstüne dilerseniz krema döküp afiyetle yiyiyoruz.

Not: Ben kapli kalıplarıma döktüm karışımı. Sizde böyle kalıplarda yapacaksanız iyice soğumadan kalıplardan ayırmayın kenarları parçalanıyor (Resimden belli oluyordur). Normal tepsiye dökecekseniz soğumadan kesin yoksa yine parçalanır kesmeye çalışırken. Karışımı hazırlarken yumurta ve şekeri çok fazla çırpmamak gerekiyor yoksa içi ıslak kalmıyor.

Afiyet olsun.

Pazartesi, Şubat 20, 2006

Fırında Patatesli Tavuk



Bu yemeği yağsız göğüs eti kullanacağım zaman yemek daha lezzetli olsun diye tercih ediyorum. Ne de olsa fırına giren her yemek daha lezzetli oluyor. Hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli olan bu yemeği özellikle tavuk göğsü yemek isteyen ancak yavan olduğu için aradığı lezzeti bulamayan tavukseverlere tavsiye ederim. Gerçekten göğüs etine çok lezzet katıyor.
Malzemeler

Kemiksiz tavuk eti
Patates
Havuç
Salça
Taze soğan

Yapılışı
Tavuk etini kuşbaşı doğrayıp tavada iyice kızartalım..Patatesleri havuçları bölüp borcamın içine yayalım. Tavuk etlerini üstlerine boşaltalım. Bir başka tavada yağ ve salçayı biraz pişirip içine 1,5 su bardağı kadar sıcak su ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra sosumuzu borcama ilave edelim. Yeşil soğanları da kıyıp ekledikten sonra alt üst edip önceden ısıtılmış fırına (190 derece) koyup yarım saat pişirelim. (Patateslerimiz pişene kadar).
Afiyet olsun

Dört Renkli Mermer Kurabiye





İşte sevdiğim tariflerden biri daha. Hem sunumu güzel oluyor hem de çok kolay ve lezzetli.

Malzemeler

1 su bardağı toz şeker
250 gr tereyağ
1 yumurta
2 yemek kaşığı portakal suyu
3 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 pk vanilya
Dilediğiniz üç renkte gıda boyası

Yapılışı:
Oda ısısındaki tereyağı ve toz şekeri krema haline gelene kadar çırpalım. Yumurta ve portakal suyunu ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyelim. Hamuru dörde bölüp üçünü goda boyaları ile renklendirelim biri beyaz kalsın.
Herbirini ayrı ayrı streç filme sarıp buzdolabında 1 saat dinlendirelim.


Sonra şekildeki gibi küçük küçük parçalar koparıp yanyana rastgele hamurları koyalım ve merdaneyle 0,5 cm kalınlığında açalım ve kurabiye şekilleriyle keselim. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek 190 derecede 6-8 dak pişirelim. Tarifte yoktu ama ben kurabiyelerin üstlerine yumurta akı da sürdüm parlaklık versin diye. Ben, kırmızı, yeşil ve mavi renk kullandım. Pembe ve mor renklerim olsaydı onları kullanacaktım çok daha şık durur diye ama eldekilerle idare ettim. Afiyet olsun...

Patates ve Soğanlı Yıldızlar








Haftasonu canım yine hamur işi istedi. Çok sevdiğim bir hamur var patatesle yapılıyor ondan yaptım. Biraz da şekil verdim. Hoş oldular ancak size tavsiye, bu şekilleri mayalı hamura uygulamak zor oldu hamur çok yumuşak olduğu için. Sanırım Karbonatlı hamurlarda daha iyi olacak. Resimlerle hamurun şeklini açıklamaya çalıştım. Yapılış çok kolay sunumu da bir o kadar şık oluyor.

Malzemeler:

2 adet orta boy haşlanmış patates
1 adet orta boy soğan
2 su bardağı un( Patateslerin büyüklükleri farklı olabileceği için hamurun çok yumuşak bir kıvamda olabileceği kadar un kullanılmalı. Bazen 1,5 bardak bile yetebiliyor)
1 su bardağı ılık süt
1 paket instant maya
Tuz
1 yumurta sarısı

1 kahve fincanı yoğurt

Yapılışı
Haşlanmış patatesleri püre yapalım. Soğanı rendeleyip zeytinyağında kavuralım. Tüm malzemeleri ılınınca karıştırıp hamur yapalım ve mayalanmaya bırakalım. Mayalandıktan sonra şekil verip üstlerine yumurta sarısı ile karıştırdığımız yoğurttan sürüp 180 derece fırında pişirelim.

Afiyet olsun










Salı, Şubat 14, 2006

Ton Balıklı Fırın Patates



Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Alışılmışın dışında bugün kalpli bir tatlı yerine kalpli bir yemek yayınlayayım istedim. Çok pratik ve çok lezzetli olan bu yemeği akşam eşime yaptım. Hem ton balıklısını hem de beyaz ve kaşar peynirlisini. Eşim her ikisini de severek yedi. Davetlerinizde ara sıcak olarak sunabileceğiniz çok pratik ve besleyici bir yemek. Hem de az yağlı!

Ton Balıklı Fırın Patates

Malzemeler

2 büyük boy patates
1 bardak süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
karabiber,tuz
Tuzlu cips
Galeta unu
Ton balığı

Yapılışı

Patatesleri soyup bütün halinde tuzlu suda haşlayalım. Haşlandıktan sonra dilim dilim keselim. Süt, un, ve tereyağını bir tavaya ilave edip karıştırarak beşamel sos hazırlayalım. (unu kavurmaya gerek yok). Yağlanmış fırın kabına bir sıra patates, beşamel sos ve ton balığı dizerek bitene kadar devam edelim. En üste, beşamel sos yaydıktan sonra, robotta un haline getirilen cipslere galeta ununu ekleyelim ve sosun üzerine döküp 180 derece fırında 20 dak pişirelim. Ton balığı dışında, ara katlara beyaz peynir veya kaşar ilave edilebilir. Arzuya göre nane, fesleğen ile servis yapılabilir.
Afiyet olsun.

Pazar, Şubat 12, 2006

Espresso Şuruplu Kahveli Topkek


Kahve ve çikolatanın karışımı olan her türlü lezzeti tereddütsüz severim. Geçenlerde daha önce denemediğim bir tarifi denemeye karar verdim. İyi ki denemişim! İçindeki bol kahveli şurubun verdiği ıslaklık, üstünde çikolata! Bence denemeye değer...


Espresso Şuruplu Kahveli Topkek

Malzemeler:

1 Yemek Kaşığı sıcak su
4 Tatlı kaşığı nescafe+1 çay kaşığı türk kahvesi
1 su bardağından bir parmak eksik (200 ml lik olanlardan) süt + içine 1 tatlı kaşığı sirke
1,5 su bardağı (250 ml lik olanlardan) un
½ çay kaşığı karbonat
¼ çay kaşığı tuz
¾ su bardağı şeker
100 gr tereyağ (yumuşatılmış)
1 paket vanilya şekeri
2 yumurta

Espresso Şurubu

¼ su bardağı toz şeker
¼ su bardağı su
2 tatlı kaşığı glikoz
2 tatlı kaşığı nescafe

Çikolatalı sos
1,5 paket bitter çikolata.
½ su bardağı krema

2 kaşık sıcak suyun içinde 4 tatlı kaşığı nescafeyi eritelim ve içine sirke katılmış süte ilave edip bir kenara alalım.
Oda sıcaklığındaki tereyağına şeker, yumurta ve vanilyayı ekleyelim ve mikserle şeker çözülene kadar çırpalım. Un, tuz, karbonat ve sütlü karışımı da ilave edip çırpmaya devam edelim. Karışımı kağıt kaplara veya muffin kalıplarına dökelim ve 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirelim. Fırının içine içi su dolu başka bir kap daha ekleyelim.

Şurubu hazırlamak için şeker, nescafe, glikoz ve suyu ilave edip kaynatalım ve ateşten alalım. Kekler soğuduktan krema sıkacağına doldurduğumuz şurubu ince ve uzun uç ile keklerin içine enjekte edelim. Birazda üstlerine sürelim ve 15 dakika dinlendirelim.

Kremayı ateşte kaynatıp parçalara ayırdığımız çikolatayı içine atalım karıştıralım. Sıcakken keklerin üstüne dökelim.
Buzdolabında muhafaza edelim.
Afiyet olsun

Salı, Şubat 07, 2006

Karamelli Patlamış Mısır


Bu lezzetli mısırı çocukluğumda Almanya'da severek tüketirdim. Şimdi yaptıkça o günleri hatırlıyorum.
Çocukların çok severek yiyeceğini düşündüğüm bu çerezi umarım sizde beğenirsiniz. (Daha önceki tarifimde kabartma tozu ve fırınlama işlemi yoktu. Ancak bu yöntem diğerinden daha güzel bir lezzet verdiği için eklemeye karar verdim)

Malzemeler:
Patlamış mısır
1/2 Su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1/2 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:

Geniş bir teflon tencerede yarım su bardağı şekeri karamelize edip vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyelim ve hemen, sıcaklığını kaybetmeden patlamış mısırları ilave edelim ve şekerin mısırlara bulaşması için hızlı hızlı karıştıralım. Önceden ısıtılmış 150 derece fırına koyup 30 dk gevrekleşmesi için pişirelim.
Ben bir avuç dolusu mısırı patlattıktan sonra yarım su bardağı şeker kullandım. Şekerin yoğunluğunu tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun

Pazar, Şubat 05, 2006

Közlenmiş Patlıcanlı Makarna


1 Paket Penne Arabiata makarna
2 adet közlenmiş patlıcan
200 gr beyaz peynir
Maydanoz
Fesleğen
Tuz, karabiber

Arabiataları haşlayalım. Közlenmiş patlıcanları zeytinyağı ile biraz kavuralım. Tuz, karabiber ilave edelim ve ateşten alalım. Patlıcan, maydanoz, fesleğen, ve rendelenmiş beyaz peynirleri makarnaya karıştırıp afiyetle yiyelim.



Kaşar Peynirli Çıtır Kahvaltılık

Sabah kahvaltılarında çok sık olmasa da yaptığımız ve severek yediğimiz bu hamur soğuyunca da lezzetinden kaybetmiyor. Ben 2-3 ayda bir, özellikle kardeşim çok sevdiği için yapıyorum. Umarım sizde severek yersiniz.

Malzemeler

1 yumurta
½ su bardağı yoğurt
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay kaşığı karbonat,
1 çay kaşığı kaşığı sirke
Tuz
2/3 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hamur toparlana kadar un

Yapılışı

Tüm malzemeleri karıştırıp hamur toparlanana kadar un ilave edelim. Hamurumuz çok sert olmayacak ama toparlanıp merdaneyle açılabilecek gibi olmalı. Unun ölçüsünü özellikle vermedim çünkü yumurtanın büyüklüğüne göre bile kıvam değişebiliyor ama ortalama 1,5-2 su bardağı kadar alıyor.
Merdaneyle inceltip 0,5 cm kalınlığına getirelim. Kurabiye kalıplarıyla kesip yağda kızartalım.

Afiyet olsun

Zencefilli Balkabağı



Haftasonu yine tatlı krizim tuttu, ne zamandır balkabağı yemediğimizi farkedip zencefilli kabak yapmaya karar verdim. Tatlısı gelenlere şiddetle tavsiye ettiğim çok hafif bir tatlı bu. Biz çok severek yedik, oğluş Arca da bayıldı.

Zencefili Balkabağı

Malzemeler
750gr balkabağı
1 Su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı zencefil
2,/3 paket PeutiBeur bisküvi
1 çay fincanı süt

Yapılışı

Balkabaklarını doğrayıp 1 su bardağı şeker ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakalım. Ben küçük bir tencere kullandığım ve kabaklar çok su salmadığı için eriyen şeker tüm kabaklara tesir edemedi ve bu nedenle yarım su bardağı kadar su ilave etmek zorunda kaldım. Kabaklar tam pişmeden, hafif diri iken ateşten alalım, suyunu süzdükten sonra, robotta ince kıyılmış bisküvileri ilave edip karıştıralım. Bisküviler eridikten sonra sütümüzü ilave edip 20 cm lik kelepçeli kalıba yayıp ızgaranın 2. derecesinde 15 dak.suyunu çekmesini sağlayalım. Izgara yoksa 180 C’de 15 dakika pişirelim. Soğuduktan sonra üçgenlere bölüp tabağa yuvarlayarak alalım. Üzerini dövülmüş cevizle süsleyelim.
Afiyet olsun