Perşembe, Mart 30, 2006

Araba Pastanın Şablonu ve Yapılışı
























İşte araba pastanın şablonları. Elimden geldiğince çizmeye çalıştım umarım başarılı olmuşumdur.
Araba pasta için 3 adet pastaban kullanacağız. İki pastabanı tam ortadan ikiye bölelim. Aralarına dilediğiniz pasta kremasını sürebilirsiniz. Ben 1 paket Dr Oetker pasta kreması, bir paket krem şanti hazırlayıp karıştırdım sonrada bir paket çilekli rondoyu robotta un haline getirip kremaya karıştırarak bir krema elde ettim. Katların arasına da ufalanmış çikolata serptim. Dört katı da bu şekilde yaptıktan sonra pastamızı dik olarak yerleştiriyoruz. Yani yukarıdaki ilk şekilde görüldüğü gibi. Bu şekli katları ve pastayı nasıl tabağa yerleştireceğimizi göstermek için çizdim. Biraz persfektiften uzak olabilir, aslında sevgili Safran'dan yardım almak lazımdı ama idare edeceksiniz artık napalım :) Sonra ikinci şablonda çizdiğim gibi keskin bir bıçakla şekil verip arabanın ön tarafını meydana getiriyoruz. Arabanın arkası için birşey yapmaya gerek yok zaten pastanın yuvarlaklığı arabaya çok uygun. Diğer pastabanımızdan tekerleklerin üstüne yapıştırmak için çamurluk formatında parçalar kesiyoruz 4 adet. Bunu artık göz kararı bir adet negro bisküviyi bir kağıdın üstüne koyup onu kavrayacak şekilde bir "c" harfi çizerek yapacağız. Arabanın bitmiş haline bakarsanız nasıl bir şekil olduğunu çıkarırsınız. Bu parçaları yani çamurlukları ve çamurlukların altına bisküvileri krema veya bal kullanarak arabaya yapıştırmaya geldi sıra. Bu işlem de bittikten sonra ince açtığımız şeker hamurunu üstüne geçirip iyice şekil verip süslemesi kalıyor geriye. Bundan sonrası artık sizin el becerinize emanet. İşte hepsi bu...Kolay gelsin

Pazar, Mart 26, 2006

Fırında Pırasa Yemeği


Hem sevgili Sibel’in geçen hafta verdiği pırasa böreğinden hem de daha önce başka bir yerde birkaç kez tattığım fırında pırasa yemeğinden esinlenerek uyguladığım bir sebze yemeğini paylaşmak istiyorum ben de. Sibelciğim çok güzel bir tarif vermişsin, ben kendime göre değişiklilik uygulayarak pişirdim gerçekten enfes oldu. Ellerine kollarına sağlık. Sibel’in orijinal tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

Malzemeler:
750 gr ayıklanmış pırasa
2 orta boy patates
1 Havuç
Bir adet kereviz
½ su bardağı bulgur
100 gr kaşar peyniri
2 adet yumurta
Keten tohumu tozu
Susam

Yapılışı:
Patates, havuç ve pırasaları hafif diri kalacak şekilde haşlayalım. Kerevizi iri rendeleyip çok az zeytinyağıyla kavuralım. Bulguru haşlayalım. Sebzeleri, haşlanmış bulguru, rendelediğimiz kaşar peynirini, 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağını ve çiğ yumurtaları iyice harmanlayıp çok az yağlanmış fırın tepsisine serelim. Üstüne keten tohumu tozu ve susam serpip 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirelim. Ilık servis yapalım.

Ekşili Çorba


Malzemeler:

1 Su bardağı haşlanmış nohut
1 Su bardağı aşurelik buğday
3 adet yeşil soğan
maydanoz
Dereotu
3 yemek kaşığı un
Nar ekşisi
Tuz , karabiber

Yapılışı:
Nohutları ve buğdayları akşamdan ıslatalım. Nohutları haşlayalım. Buğdayları çorbayı yapacağımız tencereye koyup pişirelim. Yumuşayınca haşlanmış nohutları ilave edelim. Biraz su ile unu sulandıralım ve çorbaya ilave edelim. Koyulaşınca çok ince kıydığımız taze soğanı maydanoz ve dereotlarını ve ekşiliğini ağız tadınıza göre ayarlayacağınız kadar nar ekşisi ekleyelim. Afiyet olsun.

Pazartesi, Mart 20, 2006

Kestane Mantarlı Tavuk



Kestane mantarının aroması ile tavuk birbirine çok yakışıyor.. Biz çok beğendik bakalım siz beğenecek misiniz?

Malzemeler:

Bir paket ızgaralık piliç kemiksiz but
Bir paket kestane mantarı (400 gr)
3 adet patates
1 havuç
1 çay kaşığı hardal
1 yemek kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı sarımsak tozu
kurutulmuş fesleğen
tuz
karabiber

Yapılışı:

Butları küp şeklinde doğrayıp tavada az yağla kavuralım. Mantarları ayıklayıp büyükçe dilimler halinde doğrayalım. Borcamın içine patates ve havuçları küp şeklinde doğrayalım . Üstlerine yağı süzerek kavurduğumuz piliçleri ekleyelim. Boşalan tavaya aynı yağı kullanarak mantarları ekleyip sularını salana kadar kavuralım. Suyunu salıp biraz toplamaya başlayınca (hala sulu kalacak) ateşten alalım ve suyuyla birlikte borcama ilave edelim. Aynı tavaya 2 su bardağı su ilave edip hardal, sarımsak tozu, tuz ve soya sosunu ekleyelim. Kayanamaya başlayınca ocaktan alıp borcama dökelim ve malzemeleri bir kaşık yardımıyla karıştıralım. 200 derece ısıtılmış fırında patatesler pişene kadar pişirelim .
Afiyet olsun..


Bombalak Poğaça


Arca’nın doğumgünü için annem buradaydı ve o curcunanın içinde çok pratik bir tarifle bana yardımcı oldu. Ben bunlara Bombalak diyeceğim. Çünkü öyle kabardılar ki bomba gibi oldular üstelik mayasız! Poğaçalardan tadınca bunun mayasız bir hamur olduğuna inanamadım! Öyle yumuşaktılar ki! Kesinlikle tavsiye ederim. Çok kısa zamanda yapılabilen olağanüstü yumuşaklıkta bir poğaça bu...Şeklini annem rulo şeklinde yaptı ama siz istediğiniz şekli verebilirsiniz.

Malzemeler:

2 yumurta (Sarıların biri üstüne sürmek için ayrılacak)
125 gr margarin (erimiş)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu
Yaklaşık 2 su bardağı un
Tuz

İçi için: Dilediğiniz her tü iç. Biz bunun içine soğan , kıyma, ve haşlanmış patates rendesi koyduk.

Yumurtalardan birinin sarısını poğaçaların üstüne sürmek için ayırıp kalanları malzemelerle karıştırıp çok yumuşak bir hamur yoğuralım. Annem genelde göz kararı yaptığı için ben de o curcuna da takip edemediğim için tam bir un miktarı veremedim ama annemin dediğine göre unu azar azar ilave ederek artık elimize yapışmadığı anda un ilave etmeyi kesmeliymişiz. Mayalı poğaça yumuşaklığında bir hamur olduğu için fazla un hamuru sertleştireceğinden istediğimiz gibi olmaz Ben de evde yaparken buna uyarak yapacağım. Unu azar azar ilave edip kıvamını bulunca eklemeyi keseceğim. Ama annemin göz kararına göre 2 su bardağı alıyormuş bu hamur. Söz ben evde yaptığımda un ölçüsünü tekrar ilave edeceğim.

Orta boy bir tepsi büyüklüğünde yuvarlaklar açıp bunları altıya bölerek iç malzemeyi ilave edip rulo yapalım. Üstlerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış tepsiye dizerek 180 derecede üstleri sararıncaya kadar pişirelim.

Afiyet olsun

Kozalak Pasta

Yemek grubumuzdan sevgili Dilek Çukran'ın diğer pratik tariflerinde biri de Kozalak Pastaydı. Bu tarif içinde teşekkürler Dilek.

125 gr. margarin
80 gr. bitter cikolata
250 gr. pirinc patlagi
2 yemek kasigi kakao(tepeleme)
3 yemek kasigi bal

Margarin ve cikolatayi benmari eritelim, daha sonra kakao ve balı ekleyerek karıştıralım,bu karışıma pirinç patlaklarını yavaş yavaş ekleyelim ve karıştıralım... 10-15 dakika çikolatanın donmasını bekleyelim daha kolay şekil verebilmek için.
Daha sonra klasik limon sıkacagının iç çukur tarafına kaşık yardımıyla bu karışımı koyup ters çevirelim ve buzdolabında soğutalım. İşte kozalaklarımız hazır:))


Ben kalabalık olacağımız için 2 paket çikolata kullandım tabi pirinç patlağını da artırdım. Üstlerine çok az pudra şekeri serptim. Böylece kar altında kalmış kozalaklarım oldu.



Acıbadem Pastası


Arca'nın doğumgünü nedeniyle yoğun bir haftasonu olduğundan ve pastayla zate çok fazla zaman harcadığımdan zaman darlığı içinde imdadıma yetişen yemek grubundan sevgili Dilek'in pratik tarifleri oldu. İlki Acıbadem Pastası. Daha önce bir arkadaşımda yediğim, çok beğendiğim sonradan tarifini kaybettiğim bu pastayı yapmak 10 dakikamı aldı. Teşekkürler Dilek. Tarifi Dilek'in aktardığı şekliyle sadece şeker miktarını biraz azaltarak veriyorum.

1 pasta tabani (sadece tek kati)
1 su bardagi ceviz
1/2 su bardagi seker
1 cay bardagi sivi yag
1 cay bardagi hindistan cevizi
1 yumurta

Tum malzemeyi karıştıyoruz, daha sonra pasta tabanının üzerine bu karışımı iyice yayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin...Firini kapatalım ve soğuyana kadar fırının içinde tutun ...afiyet olsun

Arca'm 2 Yaşında!!!


BEBEĞİMİZ, ARCA'MIZ 2 YAŞINDA!

Arca'm kırmızı arabalara bayılıyor. Herşeyini paylaşan oğluşum bir tek kırmızı arabalarını paylaşamıyor. Bu ilgisini bildiğim için doğumgünü pastasının şekli zaten daha bir iki ay ön
ceden belliydi.




















Araba pastanın yapılışını ve şablonlarını en kısa sürede sizlerle paylaşıyor olacağım merak etmeyin. O gün çok yorulduğum için şablon çizmeye fırsatım olmadı. Ama dediğim gibi en kısa zamanda sizlerle paylaşıyor olacağım. Ancak şunu söyleyebilirim yapması çok ketifli! Çocukluğuma geri döndüm diyebilirim. Lego yapmak gibi birşeydi çok keyif aldım çooook!!!!

Pazartesi, Mart 13, 2006

Hatay Usulü Kısır



Hataylı bir arkadaşımının annesinden öğrendiğim, o günden bu yana da başka çeşidini yapıp yemediğim bir kısır tarifi vereceğim size. Haşlama kısırdan çok daha lezzetli, çok daha doygun bir lezzet.


Malzemeler:

300 gr kısırlık bulgur( dilediğiniz kadar artırabilirsiniz).
2 büyük kuru soğan
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Maydanoz
Biber salçası (yoksa domates salçası da olur)

Yapılışı:

Soğanları ince ince kıyıp bol zeytinyağında kavuralım ve içine 2 yemek kaşığı biber salçası ekleyelim. Ayıklayıp yıkadığımız ve geniş bir tepsiye aldığımız bulgurların üstüne ilave edip çiğ köfte yapar gibi yoğuralım. Dilediğiniz kadar maydanoz, biber, nar ekşisi ve tuz ekleyip bulgurlar pişene kadar yoğurmaya devam edelim. (Yoğurma işlemi 300 gr kısır için yaklaşık 15-20 dakika sürüyor.) Dilediğimiz şekilde servis yapıp sonrada afiyetle yiyelim. Üşenmeyin gerçekten çok lezzetli oluyor. Babam kısırdan pek hoşlanmazdı, şimdi benimkinden başkasını yemiyor. Ben bazen gecenin 10 nunda üşenmeyip yapıyorum kendime.

Pazar, Mart 12, 2006

Kök Çorbası



Bu hafta içinde ıspanak pişirdim. Kökleri salata yapılamayacak kadar azdı. Ne yapayım bu tazecik kökleri diye düşünürken aklıma çorba yapmak geldi. Evde taze bakla da vardı. Hepsiyle bir çorba yaptım. Nefis oldu. Özellikle çocuklar için çok besleyici bir çorba. Arca bayıldı.

Malzemeler

1 kg ıspanağın ayıklanmış kökleri
4 adet taze bakla
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı yoğurt
½ su bardağı erişte
1 adet soğan
2 Lt su
Tuz, nane

Yapılışı:

Soğanı, kökleri ve baklaları incecik kıyıp zeytinyağında kavuralım.Yoğurt ve yumurtayı çırpalım ve tencereye ekleyelim. Unu suyla iyice çırpıp eriştelerle birlikte ilave edelim. Baklalar pişene kadar kaynatalım. Afiyet olsun.

Salı, Mart 07, 2006

Sarımsaklı Light Köfte



Malzemeler

500 gr Az yağlı kıyma
1 çay kaşığı kabartma tozu
3 dilim light kepekli ekmek
1 yumurta
Kekik
Tuz ve karabiber
2 diş sarımsak (veya 1 çay kaşığı sarımsak tozu)
½ çay kaşığı kimyon
1 küçük haşlanmış patates


Yapılışı

Kepekli ekmeği robotta un haline getirelim . Sarımsağı ezelim, haşlanmış patatesi rendeleyelim ve tüm malzemeleri birleştirip iyice yoğuralım yaklaşık 15 dakika kadar. Şekillendirip yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Garnitür için patatesleri istediğimiz gibi keselim ve zeytinyağı, sarımsak tozu (veya 2 diş ezilmiş sarımsak), tuz, kuru nane, toz kırmızı biber ile iyice harmanlayıp köftelerin yanına ilave edelim. 200 derece fırında köftelerimiz ve patateslerimiz pişene kadar tutalım. Köfteler daha çabuk pişebiliyor bu nedenle köfteleri piştikten sonra fırından alıp patateslerin pişmesini bekledikten sonra ısınması için tekrar fırına veriyorum ben. Patatesler yumuşamaya başladıktan sonra köfteleri sonradan da ilave edebilirsiniz.Tercih sizin:)

Afiyet olsun

Pazar, Mart 05, 2006

Portakallı Islak Kek

Sevgili anneciğimin lezzetli tariflerinden ilkini sunmak istiyorum. Anneciğim de benim gibi mutfağa çok meraklıdır ve bir o kadar da yeteneklidir. İşte geçen hafta sonu bizim için yaptığı portakallı ıslak kekinin tarifi. Ellerine sağlık anneciğim!

4 adet portakal
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 pk kabartma tozu

Şurup için

4 portakalın suyu (1 su bardağı olacak)
1 su bardağı toz şeker

Portakalın kabuklarını soyup kabukları robottan geçirelim. Yumurta ve şekeri çırpalım un, kabartma tozu ve portakal kabuklarını ilave ederek çırpmaya devam edelim. Şeker eridikten sonra yağlanmış fırın tepsisine döküp 180 derece fırında üstü pembeleşene kadar (ortalama 30-35 dk) pişirelim. Şurup için portakal suyu ve şekeri karıştırıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra şurubumuzu ılıtalım. Soğuk hamurumuza ılık şerbeti ilave edip çekmesini bekleyelim. Buzdolabında 1 saat dinlendirdikten sonra servis yapalım.

Mayonezli Gizli Havuz Kek



Merhaba,
Tatilin ardından dinlenip ancak kendimize gelebildik. Ama değdi doğrusu. Kafamızı dinlendirip vücudu biraz yorduk ama kış tatili böyle oluyor işte. Ee o kadar enerji sarfiyatından sonra biraz kalori almak hakkımız diye düşündüm ve hafta sonu misafirlerimize çok değişik ve özellikle içi sıvı kalan kekleri sevip de yumurta kullanıldığı için cesaret edemeyenlere göre bir kek yaptım. Mayonezli Gizli Havuz Kek! Garip geldi kulağa değil mi? Ama tadı hiç de öyle garip değil. Nefis bir çikolatalı kek! Dışarıdan alelade bir baton kek ama kesilince içinde minik bir çikolata havuzu görünüyor. Mayonez kullanıldığı için ayrıca yumurta kullanılmıyor ve mayonezin içindeki yumurtalar da pastörize olduğu için risk içermiyor. Ne güzel değil mi? Denemek isteyenlere afiyet olsun diyorum ve işte tarifi yazıyorum.


Malzemeler:

1/3 su bardağı mayonez
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 pk vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı sıcak su
½ su bardağı kakao

Üstü için:

½ su bardağı krema
1,5 paket beyaz çikolata

Yapılışı:

Sıcak su ve kakao pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır ve oda sıcaklığına gelmesi için soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra mayonez ilave edilir ve iyice karıştırılır. Diğer yandan un, vanilya, karbonat, şeker bir araya getirilip karıştırılır ve soğumuş kakaolu karışım eklenerek şeker eriyene kadar mikserle çırpılır. Baton kalıp yağlanır ve dibi yağlı kağıtla kaplandıktan sonra bir kez daha yağlanır ve karışım ilave edilerek 180 derece fırında 20 dak pişirilir. Soğuduktan sonra ısıtılmış krema içine katılarak eritilen beyaz çikolata karışımı oda sıcaklığına geldikten sonra üstüne dökülür. Bu işlemi yaparken keki ızgara telin üzerine oturtup altına mutlaka geniş bir tabak koymak gerek. Tabakta biriken ganaşı tekrar kekin üstüne sabırla dökmeye devam etmeliyiz taki bitene veya sıkılana kadar:) Dilerseniz pudra şekeri ile veya dilediğiniz süsleme şekliyle de kekinizin görüntüsünü şıklaştırabilirsiniz.Afiyet olsun...