Bombalak Poğaça


Arca’nın doğumgünü için annem buradaydı ve o curcunanın içinde çok pratik bir tarifle bana yardımcı oldu. Ben bunlara Bombalak diyeceğim. Çünkü öyle kabardılar ki bomba gibi oldular üstelik mayasız! Poğaçalardan tadınca bunun mayasız bir hamur olduğuna inanamadım! Öyle yumuşaktılar ki! Kesinlikle tavsiye ederim. Çok kısa zamanda yapılabilen olağanüstü yumuşaklıkta bir poğaça bu...Şeklini annem rulo şeklinde yaptı ama siz istediğiniz şekli verebilirsiniz.

Malzemeler:

2 yumurta (Sarıların biri üstüne sürmek için ayrılacak)
125 gr margarin (erimiş)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu
Yaklaşık 2 su bardağı un
Tuz

İçi için: Dilediğiniz her tü iç. Biz bunun içine soğan , kıyma, ve haşlanmış patates rendesi koyduk.

Yumurtalardan birinin sarısını poğaçaların üstüne sürmek için ayırıp kalanları malzemelerle karıştırıp çok yumuşak bir hamur yoğuralım. Annem genelde göz kararı yaptığı için ben de o curcuna da takip edemediğim için tam bir un miktarı veremedim ama annemin dediğine göre unu azar azar ilave ederek artık elimize yapışmadığı anda un ilave etmeyi kesmeliymişiz. Mayalı poğaça yumuşaklığında bir hamur olduğu için fazla un hamuru sertleştireceğinden istediğimiz gibi olmaz Ben de evde yaparken buna uyarak yapacağım. Unu azar azar ilave edip kıvamını bulunca eklemeyi keseceğim. Ama annemin göz kararına göre 2 su bardağı alıyormuş bu hamur. Söz ben evde yaptığımda un ölçüsünü tekrar ilave edeceğim.

Orta boy bir tepsi büyüklüğünde yuvarlaklar açıp bunları altıya bölerek iç malzemeyi ilave edip rulo yapalım. Üstlerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış tepsiye dizerek 180 derecede üstleri sararıncaya kadar pişirelim.

Afiyet olsun

Yorumlar

  1. diğer menüdekiler gibi poğaçalar da nefis görünüyor, benzer tarifi ben de yapmıştım güzel oluyor. sanırım seninkilerin mayalı gibi yumuşak olmasının nedeni unun azlığı ve kabartma tozununun 2 paket olması.
    bir de bu şekilde deneyeyim, annenin ellerine sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Hatice güzel sözlerin için. Evet sanırım haklısın iki paket kabartma toznunun etkisi olabilir bu yumuşaklık.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. sevgili evren poğaçaları çok güzel oldu , azıcık bir hamurdan tam bir tepsi poğaça oldu ve yumuşacık
    Teşekkürler, takipteyim
    zerrin

    YanıtlaSil
  4. poğaçalarınız çok güzel,bu tarifi aldığım günden beri,diğer tarifleri unuttum..mayalı poğaça gibi yumuşacık olan bu poğaçaları eşim ve çocuklar çok beğendi.. ellerinize sağlık..sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Özden merhaba, beğendiğinize çok sevindim. Sevgili anneciğimin ellerinden çıkan bu poğaçaları biz de çok seviyoruz..
    Afiyet şeker olsun arkadaşım..

    YanıtlaSil
  6. Bende dün bu tarifi denedim ama malesef tutmadi nedense. 2 bardak un yetmedi, 3,5 bardak kadar koydum ve hamur acilamayacak kadar yagli ve göz göz oldu. Yinede bi beze alip pogaca seklinde yaptim, bir kac beze daha alip elimle biraz daha un serpip yogurduktan sonra sekil verdim. Hepside kitir kitir oldu, acaba nerde hata yaptim?

    YanıtlaSil
  7. tarifte de belirtmişim aslında mayasız bir hamur
    olduğu için un miktarı fazla gelirse setleşebilir diye. kıtır bir hamu
    elde etmenizin nedeni bu olabilir mi?Unu yavaş yavaş ekleyip ele
    yapışmaz bir hal alana kadar ilave etmemiz gerekiyor.. Bir de 2 pk kabartma tozu kullanılması şart. siz karbonat kullandıysanız belki bundan da olabilir..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. tarifinizi bugün denedim çok guzel oldu bayıldık.. tesekkurler...

    YanıtlaSil
  9. merhaba,
    bu tariften kaç poğaça çıkıyor acaba?

    YanıtlaSil
  10. tarifinizi şimdi yapıcam umarım çok güzel olur ve beni konuklarıma utandırmaz.şimdi gidip yapiyim şu tarifi :)

    YanıtlaSil
  11. şimdi yaptım ve yiyiyoruz çok güzel oldu.artık favorim olur heralde.mayalı yapmaya gerek bile yok.çok sağolun valla.bu tarife göre 24 adet çıktı.çok güzel kabardılar.poful poful oldu.elinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. merhaba, yumurtaların sarısı beyazı ayrılmayacak değil mi? sadece birisinin sarısını ayırıyoruz o kadar?

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Esra,
    Evet canım sadece birini ayırıyoruz. Afiyet olsun...
    Evren

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar